Cerberus

Első megjelenés: Thor #130. - 1966. július
Alkotók: Stan Lee, Jack Kirby
Hovatartozás: Alvilág, Hádész
Születési hely: Arima
Nem: hím
Családtagok: Typhon (apa), Ekidna (anya), Lérneai hidra (testvér), Nemeai oroszlán (testvér), Ladon (testvér), Orthrus (testvér), Kiméra (testvér), Szfinx (nővér), Gaea (nagyanya), Tartarus (nagyapa)

Történet:
Cerberus Typhon titán és Ekidna gyermekeként született meg sok más szörnnyel egyetemben. Miutána a titánok elbuktak Zeusznak köszönhetően Cerberust Hádész vette magához és az Alvilág őrzőjévé tette, hogy megakadályozza, hogy az Alvilágba kerülő lelkek elmenekülhessenek. Azonban egyszer egy hősnek, Orfeusznak sikerült be- és kijutnia onnan, mivel zenéjével elbűvölte a bestiát. Később Herkules a tizenkét próba egyikeként elvitte Cerberust Eurystheusnak, de el is engedte utána őt, így Cerberus visszatért az Alvilágba.
Hádész isten később fogságba ejtette Herkulest az Alvilágban, ám Thor a segítségére sietett, és legyőzte Cerberust, majd kimenekítette társát. Cerberus Los Angelesbe indult, hogy Herkulessel visszatérjen gazdájához, ám a hős a Szellemlovassal és a Bosszúállókkal helyt állt. Hádésznak ez nem  tetszett, így Cerberus újra elindult, hogy most a Bosszúállókat vigye a gazdája elé. A Bosszúállók Namor segítségével kimenekültek az Alvilágból.
Néhány évvel később a Pusztítást-Hozó Albert McGee testébe zárta Cerberust, így amikor Albert megsérült, átalakult Cerberusszá. Ám idővel Herkules segített McGeenek, hogy Cerberust kiszakítsa a testéből.
Ezután a bestia Hela ölebe lett és Niffleheimet védelmezte, harcolt Cleával, Dr. Strange-el és Skarlát Boszorkánnyal.
Az Alvilágba való visszatérésekor Cerberuszt egy fényelf, Láng (eredeti néven Hrinmeer) választotta ki magának, hogy tervét beteljesítse, amely azt tartalmazta, hogy megöli Herkulest és Thort, aminek Hádész és Loki nagyon örülni fog. Láng és Cerberus meg is mérgezték Thort, ám Loki felesége, Sigyn is megsérült, így Loki meggyógyította Thort, aki végül legyőzte ellenfeleit.
Amikor Hádész és Hippolyta elfogták Caledoniát és levitték az Alvilágba, Bounty, Franklin Richards, Marvel Lány (Valeria Richards) és kiskutyájuk, Puppy a megmentésükre indultak. Cerberusz elállta az útjukat jó pár titánnal, kentaurral és myrmidonnal, és magával Hippolytával, ám Perszephoné véget vetett a harcnak.
Pár év elteltével Herkules úgy döntött, hogy lemegy az Alvilágba és meglátogatja felesége és gyermekei lelkeit. Cerberusz útjára engedte, és a későbbiekben továbbra is az Alvilág kapujának őrzője maradt.

Megjegyzés:
Cerberus nem összetévesztendő az ő nevét viselő teremtményekkel. Gondolok itt a prérifarkas Kerberosra, az O.Z. Chase farkas/kutya keverék háziállataira, Oliver Stroker állataira, a Dr. Zeusz által készített Cerberusra vagy a Dr. Demonicus által épített Cerberus robotra.