Az I. Polgárháború

civil-war-face-off-marvel-comics-iron-man-the-first-avenger-2560x1940.jpg
Író:
Mark Millar
Rajzoló: Steve McNiven
Tusrajz: Dexter Vines
Színező: Morry Hollowell
Megjelenés: 2006. július

Mutáns Regisztrációs Törvény

A Szuperemberek Regisztrációs Törvényének elkészítése valójában eléggé sokáig tartott. Mondjuk úgy, hogy a Mutáns Regisztrációs Törvény kiterjesztése lett, amelyhez nem csak Nitro felrobbanása, de Nick Fury titkos háborúja is közrejátszott, és ne feledkezzünk meg Hulk tombolásáról sem Las Vegasban, ami 26 felnőtt és 2 gyermek halálát követelte (a nagyközönség ezt nem tudja, de ezután szállította el az Illuminátus Hulkot és lőtték ki az űrbe).

M-Nap, Megtizedelés

Az M-Nap történései után a Föld mutáns populációjának kb. 90%-a elveszítette mutáns képességét. Ennek köszönhetően hirtelen a mutánsok már nem is annyira számítottak sem a kormány, sem pedig az amerikaiak szemében.
A fennmaradó mutánsok, 198 személy, Xavier Intézetébe költöztek, ahol távol az emberek figyelmétől folytatták életüket.
Tony Stark azon személyek között volt, akik megakadályozták a törvény áthágását. Még egy új Titánembert is felbérelt, hogy támadja meg, hogy még jobban a Törvény mellé sorolják a nevét.
Azonban megtörtént a legrosszabb, amire a regisztrációt támogatók nem számítottak...

Stamford

Nitro (Robert Hunter), Kobalt (Ralph Roberts), Szélvész (Joss Shappe) és Hidegszív (Kateri Deseronto) éppen egy épületbe menekültek be az Új Harcosok elől. Amikor Namorita megragadta Nitrot, a férfi a robbanó hatalmát használta ellene. Hatalmas pusztulás tárult a túlélők szeme elé, ugyanis több háztömböt tarolt le Nitro öngyilkossága, köztük még egy iskolát is. Az Új Harcosok tagjai, és rajtuk kívül még 600 civil, köztük 60 iskolás vesztette életét.
A szuperhős közösség számos tagja érkezett a helyszínre, hogy túlélők után kutassanak.

Növekvő feszültség

A szuperhősök szimpátiája csökkenni kezdett az emberek körében. Az Új Harcosokat "gyerek gyilkosokká bélyegezték". Városszerte zavargások törtek ki, az emberek követelni kezdték a hősök és gonoszok identitásának kiadását. Johnny Stromot Manhattanben egyik éjjel kómába verték.
Végül nem sokkal később Maria Hill, a Shield igazgatója elindította a Törvény végrehajtását.

Anti-regisztráció

Amerika Kapitány úgy gondolta, hogy a legtöbb hősnek a Törvény felett kell működnie, mivel ha a Kormány befolyása alá esik majd mindenki, akkor a Kormány döntheti majd el, hogy kik a gazemberek. Steve nem volt hajlandó támogatni a regisztrációs törvényt, így Hill megpróbálta letartóztatni. Azonban a Törvény még nem lépett hatályba, így Steve egyszerűen csak elsétált.
Steve hamarosan megkezdte azon hősök verbuválását, akik szintúgy ellenezték a regisztrációt. Hamarosan létrejött a Titkos Bosszúállók csoportja, amelynek tagjai között ott volt Amerika Kapitány, Herkules, Bill Foster, Luke Cage, Daredevil, Sólyom és Kábel is. Számos bűnözőt sikerült elfogniuk elkerülve a hősök másik csapatát, akik a regisztráció mellett álltak. Nem sokkal ezután a Fiatal Bosszúállók, Köpeny és Kard csatlakoztak a Titkos Bosszúállókhoz.

Elő-regisztráció

Vasember teljesen más véleményen volt. Ő úgy gondolta, hogy a hősöknek és gonoszoknak szükséges a felügyelete és az irányítása, ahogyan a képzése is. Hamarosan már ő is egy csapat élén áll, akik a Törvény ellenzőire vadásznak. Oldalán Mr. Fantasztikussal és Fullánkkal létrehoznak egy börtönt, a 42-es Börtönt, ahová majd a törvényen kívülieket zárják majd.
A legtöbb regisztráló hős ismert identitással rendelkezett, mint például Mr. Fantasztikus, Doc Samson, Amazon vaagy Marvel Kapitány. Igaz, egy időben Vasember is próbálta elrejteni, hogy ki is ő valójában, mégis egy olyan személyt választott maga mellé, akinek a személyazonosság felfedése akár katasztrófát is vonhatott maga után: Pókembert. Egy élő, televíziós műsorban végül levette maszkját, majd bejelentette: a nevem Peter Parker, és már tizenöt éves korom óta Pókember vagyok.

Mutáns kérdések

Az X-Men csoport a mutáns közösség nevében semlegesnek nyilvánította magát a növekvő konfliktusban. Küklopsz úgy gondolta, hogy a megtizedelés alatt nagyon sok mutáns vesztette életét, így inkább meghúzták magukat. Azonban az X-Menen belül is meg voltak az ellentétek...
Rozsomák úgy gondolta, hogy ez az egész tökéletesen felesleges, rasszista és elnyomó, ahogyan a mutáns regisztrációs törvény is, Bishop viszont azt gondolta, hogy ez szükséges, mivel a mutánsok különleges odafigyelést igényelnek. Viszont azt egyikük sem tudta, hogy a 198 mutáns már a Kormány adatbázisában volt.
Hamarosan Megjelent az E*GY, amely a mutánsokra ügyelt és körbekerítette a Xavier Intézetet. Majdnem minden mutáns lábára egy bokabilincset raktak, amely elektrosokkolta viselőjét, ha az messzebb került az épülettől. Mr. M azonban képességével sikeresen leszedte pár mutánsról a bilincset, akik utána azonnal Bishopot és Micromaxot küldték.
A képességüket vesztett mutánsok többsége a new yorki Mutáns Városba tömörült, ami egy gettónak számított, és ami könnyű, és többszöri támadás célpontja lett a normális embereknek. Ebben a városrészben dolgozott az X-Factor nyomozócsoport, akik ezekre a támadásokra és a belső viszályok elhárítására szakosodtak. Vezetőjük Jamie Madrox volt, aki megszabta, hogy a Mutáns Gettó ezentúl tiltott terület az olyanok számára, akik a nem regisztrált személyeket keresik.
Ebbe a kaotikus világba érkezik meg Pietro Maximoff, azaz Higanyszál. A megtizedeléskor elveszítette gyorsasági képességét, ám a Terrigen köd belélegzésével új hatalomra tett szert, már képes volt időutazásra is. Az embertelenektől nagyon sok Terrigen ködkristályt lopott, amellyel több mutáns képességét visszaállította, ám ez az ajándékozás legtöbbször rosszul végződött a tulajdonos számára. Hamarosan üzletet nyit a Mutáns Gettóban.

Rozsomák Nitro után kutat

Miután megszűnt a Nitro robbanása utána helyreállítás és mentés, Rozsomák úgy döntött, hogy követi Nitrot, ugyanis nagyon jól tudta, hogy a bűnöző életben van. Képes volt nyomon követni Nitro illatát a városon kívülre, képessége egy erdei viskóba irányította.
A Shield is beleavatkozott a gonosztevő elfogásába, így Rozsomák mellett már ügynökök is voltak. Azonban Nitro megsejtette, hogy el akarják fogni, így újra használta képességét: az ügynökök elpusztultak, Rozsomákból pedig csak az adamantium csontváza maradt meg. Logannek regenerálódása alatt még sikerült kihallgatni Nitrot, aki telefonon beszélgetett éppen, és elmondása szerint az a szer, amit beadott magának, a mutáns erőnövekedési hormon, nagyon jól működött.
A harcot kettejük között három atlantiszi megjelenése szakította félbe. A feladat az volt, hogy Nitrot vezessék vissza Atlantiszba, ahol majd Namor elégtételt vesz rajta Namorita meggyilkolásáért. Rozsomák csatlakozik hozzájuk, hogy tudjon beszélni Namorral. Nitro újra kiszabadult, és egy atlantiszi nőt ejtett foglyul, ám Rozsomák levágta a bűnöző kezét, majd átadta Namornak. Logan elhagyta nem sokkal ezután Atlantiszt, és inkább arra koncentrált, hogy kik rendelkezhetnek azzal a hormonnal, amit Nitro is beadott magának. A Kárelhárítók korrupt vezetőjénél találta magát, aki olyan szerződéseket kötött, amelyek az emberfeletti képességekkel rendelkező személyek közötti csatatér, károk eltakarításáról szóltak. Nem sokat kellet kutakodni ahhoz, hogy Logan rájöjjön, hogy az igazgató gazembereket is felfogad, hogy azok kárt okozzanak.

Az Igazság, mint a Villám

A Kormány elismerte, hogy a szuperhősök közötti harcok védtelenül hagyták az országot a gazembereknek, akik kényük-kedvük szerint tombolhattak. Félelmük lassan aggodalmat nyert, mivel megtudták, hogy Dr. Doom, Vörös Koponya, Arnim Zola, az Őrült Gondolkodó és Bábmester is valami rosszban sántikálnak. A Mennydörgők kapják a feladatot arra, hogy meggátolják a kívülről érkező fenyegetéseket, megkezdődik az Igazság, mint a Villám művelet. A művelet azt tartalmazta, hogy a szuperbűnözőket el kell fogni, és reformálni kell őket a társadalomba. Sem a Mennydörgők, sem a Kormány nem tudta viszont azt, hogy Helmut Zemo már összegyűjtött egy csapat bűnözőt Nagymester és a Baljós Szakasz ellen.
A Kormánynak viszont volt egy eszköze még a gonoszok ellen: nanorobotokat juttattak a bűnözők véráramába, amellyel képesek voltak akár meg is állítani, leblokkolni az adott gonoszt. Ám Norman Osbort egy titkos jótevőjének hála, sikeresen leállítja a nanorobotokat önmagában.

A bűnözők reakciói

A legtöbb bűnöző próbálta valahogy megkerülni a regisztrációt. Néhányan úgy menekültek meg egy börtönből, hogy önmagukba skrull szöveteket ültettek be: Ferocia, Óriás Méret, Láng és Kék Csík sikeresen le is tudott lépni a börtönből az alakváltoztató új képességeiknek hála.
Kalapácsfej, hogy bitorolja Wilson Fisk a Bűnök Vezére címét összegyűjtött egy sereg bűnözőt (Válasz, Aura, Vérontás, Bohóc, Ciklon, Diszkosz, Elektro, a Nagy Gambonnos, Kenguru, Emberhegy Marko, Mauler, Elmerobbantó, Felülíró, Gyűrűmester, Gyilok, Folt, Csapdász, Tintahal, Will O'The Wisp), akik segítsék őt. Olyan szinten sikerült a terve, hogy még Tony Starkot és a Shieldet is sikerült becsapnia.

Civil áldozatok

A hősök közötti konfliktusok állandóak voltak, ugyanis a kormány által támogatott hősök nyomon követték a nem regisztráltakat, elfogták őket, és kényszerítették regisztrációra, de a legfőbb feladat az volt, hogy megtalálják Amerika Kapitányt és csapatát.
A Titkos Bosszúállók legfőképp a bűnözők elfogását segítette a hatóságoknak, ám később a börtönből szökött fegyencekre is ráirányult a tekintetük. Nem soká Tony Stark is rájött Kapitány tervére, így a találkozásra a Yancy Streeten került sor. Jelen volt a Lény is, aki mikor megtudta, hogy a két hős csapat harca már civilek életét is követelte annyira felháborodott, hogy Franciaországba költözött.
Később a párizsi hősök oldalán lépett fel a törvény ellen.

Szökevények

A Szökevények csapata Los Angelesben tartózkodtak, és semmit nem tudtak a Polgárháború eseményeiről. Éppen Zászlótörőt próbálták leállítani, a küzdelmet pedig a tv is leadta. New Yorkban a Fiatal Bosszúállók ezt látták, és Los Angelesbe repültek. A két csapatot hamarosan Noh-Varr támadta meg, aki eltöri Xavin nyakát, majd elrabolja Hulklingot, Wiccát és Karolint és a Kockába viszi.
Vízió kezével benyúl Noh-Varr testébe, a két csapat tagjai betör a Kockába, megmentik a csapattagokat, Noh-Varrt szintúgy megmentik a Kocka vezetőjének irányítása alól.
A Szökevények nem hajlandóak sem regisztrálni, sem pedig a regisztráció ellen harcolni, így a semlegességet választják.

Villám művelet

A Titkos Bosszúállókat egy sürgősségi hívás viszi egy helyszínre, ami valójában csapda volt, amit Tony Stark szervezett meg. A csapat vezetői megpróbálnak beszélgetni, de sajnos a két fél nem ért egyet, így megkezdődik a hősök harca.
Stark végül a titkos műveletét is előveszi: Thor klónját, Ragnarököt. Mivel az események alatt az istenek és Thor holléte ismeretlen, így Stark Thor pár szál hajából klónt hoz létre, akit Ragnaröknek nevez el. Azonban a harcok alatt csúnya gyilkosság történik: Ragnarök az egyik villámával megöli Góliátot. Ez volt az a pillanat, amikor a Polgárháború a tetőpontjához ért, és a két oldal újult erővel egymásnak esett.
Termet és Éjjeli Sólyom a regisztráltak oldalára, míg Fáklya és Láthatatlan Nő az ellenkező oldalra állnak át.

Pókember oldalt vált

A regisztráltak oldala újabb csapást szenvedtek, így Pókemberen felülkerekedett a kíváncsiság, és nyomozni kezdett. Rájött, hogy Tony a Vaspók ruhát arra használta, hogy felmérje Peter tevékenykedéseit és megtudja, hogyan is működik Pókember képessége. Szerencsére Peter megtalálta azokat a kódokat, amelyek felülírják a Vaspók ruhába táplált parancsokat.
Miután Sue és Johnny Storm elhagyták a Bosszúállókat, Peter rájött, hogy több szuperembert tárgyalás nélkül zártak be a Negatív Zónába, amely akkor a regisztrálatlanok börtöneként működött.
Pókember végül fellázadt ezen tevékenységek ellen, és össze is csapott Vasemberrel, amikor a férfi próbálta elrabolni May nénit és Mary Jane-t. A harc alatt derült ki, hogy jó pár ex-bűnözőt küldtek ellene, hogy fogják el. Gyengén, szétverve, félholtan talált rá Jack O'Lantern és Jester, ám az utolsó pillanatban Megtorló megmentette őt, és Amerika Kapitányhoz vitte.

spider-man-punisher.jpg
Megtorló közli a Kapitánnyal, hogy eddig nem törődött a kicsinyes belviszályokkal, de az, hogy a Kormány használja Venomot és Célpontot a gyilkosságokhoz, az feldühíti. Nem érdekli, hogy ki áll az útjába, mindenkit el fog intézni.
Pókember felépülése után a médiának bejelenti, hogy a regisztrációs törvénynek van árnyoldala is, és harcolni fog a regisztrációs törvény ellen.

Kábel

Kábel ellenzi a törvényt, ugyanis ő sejti, hogy ez az első lépés egy olyan állam felé, amely irányítása a Kormány és a szuperemberek irányításától függ, és amiből később rendőrállam jöhet létre. Bishophoz hasonlóan őt is a saját jövője iránti aggodalma vezeti.

Atlantisz

Atlantisz Királyságának nagykövete az Európai Közösségben vett részt egy béke misszión, amikor Norman Osborn hamis igazolvánnyal lépett be oda, és egy lövéssel meg is sebesítette a nagykövetet.
A rendőrség elfogta Orbornt, aki később arra hivatkozott, hogy a nanorobotok által valaki irányította őt, azaz valójában nem is ő lőtt rá a nagykövetre.
Az eset után nem sokkal az Egyesült Államok keleti partvidékén megjelent az atlantiszi haderő. Úgy tűnt, hogy támadásra készülnek.

Attilan

Az Egyesült Államok még mindig amolyan állóháborúban volt Attilannal, mivel az USA megtagadta visszaadni az ellopott Terrigen-kristályokat.
Őrszem Attilanba utazott, ahol először megtámadták, majd a királyi család elé vitték. Őrszem mindent elmondott azokról a dolgokról, amelyek a Földön zajlanak.

Wakanda

Fontos volt megjegyezni, hogy a külföldön élő szuperemberekről a törvény nem mondta ki, hogy rájuk hogyan kell alkalmazni azt. Igaz, a külföldi bűnözőket enélkül is ugyanúgy elítélték, majd regisztrálták.
Wakanda királya és királynője, Fekete Párduc és Vihar már így is sokat segédkeztek a Polgárháborúban, így úgy tűnt, hogy hamarosan kiszabadul a Polgárháború az Egyesült Államok határain kívülre.

Robert Baldwin, azaz Sebesség Őrült sorsa

Kiderült, hogy Robertet a stamfordi katasztrófa után megtalálták és életben tartották. Elveszítette hatalmát, aminek magyarázata az volt, hogy képessége megvédte őt a robbanástól, de ugyanakkor a robbanás ereje kiégette a képességét a testéből, de még szerencsére élt.
Miután valamennyire felépült, a Kormány terrorizmus vádjával börtönbe zárta. Jennifer Walters, azaz Amazon lett az ügyvédje, aki kijelentette, hogy regisztrálása nem éppen a megfelelő úton történt, mivel amikor kirobbant a Polgárháború, Robert eszméletlen volt. Robertnek nem volt kedve vitázni, aláírta a törvényt és börtönbe vonult. Pár hónappal később úgy döntött, hogy tanúskodik a stamfordi eseményekről, ám egy merénylő rálőtt. Már a mentőben volt, amikor kezdtek visszatérni képességei, és sikerült meggyógyítania Amazont is. Reed Richards segítségével jobban lett. A Raftba került, ahol azonnal Pengeöklű, Bíbor Tömeg és Gyémántfej középpontjába került. Justine Hammer segítségével a Raftból meg is szöktek, ám Robert hatalma nagyon gyorsan visszajött, így a menekülők és az őrök többségével végzett is.
Igen erőszakos változáson ment keresztül, és ez erőt adott neki, hogy visszatérjen a nagy világba és folytassa bűnözői pályafutását.

Újságírók

Sally Floyd és Ben Urich belevetették magukat a Polgárháború eseményeibe.
Sally a sajtó egyik leghangosabb és legszemtelenebb újságírója volt. Részt vett egy regisztrálatlan hősök összejövetelén, amiért a Shield le is tartóztatta.
Bennek ez éppen kapóra jött, hiszen ő nyugodtabban, csendesebben nyomozott a háborúhoz kapcsolódó események után. Tűnődött azon, hogy vajon Norman tényleg direktből lőtt rá az atlantiszi követre, hogy azzal háborút robbantson ki? De gondolkozott Robert Baldwin esetén is. Ahogy a bizonyítékokat összerakta, egyre jobban kirajzolódott előtte, hogy itt valami jóval nagyobb összeesküvésről van szó.

A végső harc

A Titkos Bosszúállók csapata a Baxter-épületben gyülekezett, ahol Megtorló figyelte a környező utcákat és épületeket. Sue Storm ezalatt Atlantiszban tartózkodott, hogy meggyőzze Namort, hogy csatlakozzon hozzájuk, ám mindhiába. Hamarosan Aranybogár és Fosztogató bűnözők jelentek meg a Baxter-épületnél, hogy csatlakozzanak Amerika Kapitányhoz, ám Megtorló megölte őket. Steve ennek hatására kirúgja Castle-t a csapatból.
Fekete Párduc és Sue a Ryker-szigetnél érték utol a Bosszúállókat, akik egy portálon keresztül áthaladtak a Negatív Zónába. Azonban itt a regisztráltak állták az útjukat. Szerencsére Hulkling egy kicsit megnövelte az ellenzők esélyeit azzal, hogy jó pár börtönben ülőt állított maguk mellé.
Amikor elkezdődött a harc, Köpeny mindenkit New York belvárosába teleportált, ahol Namor és serege a Titkos Bosszúállókhoz, míg Ragnarök és Marvel Kapitány Vasemberék oldalára állt.
Tony egy pillanatra megvakul, így Steve képes rávetni magát ellenfelére. Másutt Mr. Fantasztikus Anthony Masterstől próbálja megvédeni feleségét, mellettük Herkules rombolja Ragnarök koponyáját.
A harc nagyon sokáig tart és nagyon sok kárt okoz a városban. Amerika Kapitány győzelemre áll, ám rádöbben, hogy valójában nem az a cél, hogy legyőzzék a többi hőst, hanem az, hogy megvédjék az ártatlanokat. Feladja magát azzal az egy feltétellel, hogy az oldalán harcoló hősöknek amnesztiát adnak. A megegyezés létrejön, ő pedig börtönbe kerül.

captain-america-the-first-avenger-vs-iron-man-5.jpg
Utóhatás

Két héttel később a Kormány elindítja a Hatalmas Bosszúállók csoport létrejöttének kezdeményezését.
Tony Stark a Shield igazgatójává válik, Maria Hill a helyettese lesz.
Jó pár hős Kanadába költözik, míg az Új Bosszúállók az államokon belül bujdosnak. Luke Cage és Dr. Strange látja, amint Pókember leváltja eredeti ruháját a fekete kosztümre.

Alternatív realitások

7231-es Realitás
Póksonka realitása, ahol a Polgárháború történései pontosan ugyanúgy zajlottak, mint a 616-os Realitás Polgárháborúja.

14026-os Realitás
A Megsemmisülés a Polgárháború idején éri el ezen realitás Földjét. Mindkét oldalt megosztják a Megsemmisüléssel járó negatívumok, így a hősök és bűnözőknek nem elég egymás ellen, de még a Földet fenyegetőkkel is meg kell küzdeniük.
Mind a Megsemmisülés, mind a Polgárháború itt úgy ér véget, hogy Amerika Kapitány, Vasember és Nova feláldozzák az életüket, így a Megsemmisülés hulláma visszacsapódik az űrbe, és elnyelődik egy fekete lyukban.
Pókember Karn miatt meghal.

Regisztráltak, azaz Vasember támogatói
- Fekete Özvegy
- Doc Samson
- Mr. Fantasztikus
- Ms. Marvel (Carol Danvers)
- Telefon Kopó
- Amazon
- Tigra
- Ragnarök
- Darázs
- Fullánk (aki valójában egy skrull - Criti Noll)
- Csodaember
- Bishop
- Micromax
- Sabra
- Bűnbánó
- Énekesmadár
- a Nagy-Tavak Bajnokai
- Pokolmacska
- Thor Lány
- Kétpisztolyos Kölyök
- Arana
- John Jameson
- Éjjeli Sólyom
- Termet
- Deadpool
- Penge
- Bérhősök
- Mennydörgők
- Noh-Varr
- a Shield ügynökei

Nem regisztrált bűnözők
- Ajaxis
- Vízvezető
- Fekete Ostor
- Vércsapás
- Batroc
- a Bogarak
- Bumeráng
- Célpont
- Halálos Vipera
- Dr. Octopus
- Angolna
- Zöld Manó
- Vaslány
- Jack O'Lantern
- Udvari Bolond
- Gébics
- Királykobra
- Halálcsapás Hölgy
- Machete
- Mongúz
- Ökör
- Elmefeletti
- Sül
- Csörgőkígyó
- Vörös Ronin
- Madárijesztő
- Unikornis
- Venom
- Ostor
- Bontó Brigád

Nem regisztrált hősök, azaz Amerika Kapitány támogatói
- Arachné
- Kábel
- Kolosszus
- Küklopsz
- Gyémánthátú
- Fekete Párduc
- Vihar
- Köpeny és Kard
- Póknő
- Daredevil
- Vasököl
- Sólyom
- Rozsomák
- Góliát
- Nick Fury
- Herkules
- Éjjeli Nővér
- Wicca
- Ultra Lány
- Triatlon
- Élő Villám
- Láthatatlan Nő
- Fáklya
- Sziluett
- Tűzmadár
- Gépember
- Monica Rambeau
- Pókember (később áll át erre az oldalra)
- Igazság
- Rája
- Megtorló

Nem regisztrált, és az eseményekben nem résztvevő hősök és bűnözők
- Hidegvér
- Jack Flag
- Szellemlovas
- Élő Múmmia
- Hálózat
- Csoda
- Csavargó
- Szemfedő
- Ezüstkarom
- Tűzcsillag
- Jessica Jones (Kanadában tartózkodott)
- Magneto
- Higanyszál
- Szökevények
- Düh
- Sersi
- Holdlovag
- Howard, a Kacsa
- Tél Katonája

Önmagukat semlegesnek nyilvánítók
- Dr. Strange
- a Lény
- Ben Urich
- az Örökkévalók többsége
- Nova
- Thor