Omniverzum

Első megjelenés: X-világegyetem - 2000. november
Alkotók: Alex Ross, Dougie Braithwaite

Az Omniverzum minden egyes univerzum, multiverzum, megaverzum, alternatív és zsebdimenziók és valóságok összefogó gyűjteménye.
Ez az egész nem csak a Marvel képregényeket foglalja magába, hanem emellett a DC, az Image, a Dark Horse, az Archie, a Harvey, a Shueisha, a Boom Studios, a Rebellion, a Dynamite, az IDW, a Graphic India, a Derby Pop, a Vertigo, a Valiant és még sok más képregényvilágot, amely a végtelenségig lenne sorolható, és amihez nem mellesleg a saját világunk is csatlakozik. Valójában ezzel magyarázható az, hogy hogyan voltak képesek kedvenc hőseink olyan sokszor átlépni más képregényvilágba, ahogyan például Rozsomák az Archie univerzumba, vagy ahogyan a Marvel karakterei megküzdöttek a DC karaktereivel.
Leegyszerűsítve minden az Omniverzumban van, és csak egy Omniverzum létezik.
Ahogyan a Marvel Univerzum Hivatalos Kézikönyve: Alternatív Univerzumok füzete is megemlíti: "Magába foglal minden egyes irodalmi darabot, televízió műsort, filmet, városi legendát, univerzumot, valóságot, stb. Magába foglal mindenkit Popeye-től kezdve Rocky Balboáig, Ronald Reagantől Rómeó és Júliáig, Luke Skywalkertől kezdve Snoopyn át Jay és Néma Bobig." Minden olyan univerzum is megtalálható itt, amely az amerikai és európai képregényeken kívül esik, mint például a Dragon Ball, a Naruto, a Bleach, a One Piece mangák és sorozatok világai. De itt találhatóak még a törölt munkák, a fantáziák, amelyeket egy átlagos ember gondol ki, kívánságok, jövőbéli képregénykiadók, még le nem írott és ki nem adott történetek.
Még egyszerűbben leírva, az Omniverzum minden valóság és lét, amelyet az élő csak el tud képzelni.

Érdekességek
A Merriam-Webster szótár szerint az Omniverzum egyszerűen "egy univerzum, amely térbeli szempontból egy időben négydimenziós".
Több író az Omniverzumot Multiverzum elnevezéssel használja, de ez valójában hibás, mivel az Omniverzum sokkal nagyobb kiterjedésű, mint a Multiverzum, emellett a Multiverzum az Omniverzum részét képezi.
Az "omni" jelentése - minden.