Kraken

rco035_1467436686.jpg

Első megjelenés: A Marvel Comics Bemutatja I. #121. - 1994.

Fajta besorolás: hüllő

Élőhely: óceánok mélyén, sötét, elhagyatott barlangokban

Tulajdonságok, jellemzők

A krakenek nagyon ősi, hüllőszerű, húsevő lények, amelyek arányaikban, méretükben nagyban túllépik a bálnákat. Ha méretarányt szeretnénk megmutatni, akkor egy 180-200 cm magas atlantiszi magassága megegyezik egy kifejlett kraken szemének az átmérőjével.

Hihetetlen erős négy végtagjaikkal hajtják előre magukat a vízben, amelyhez még jobban rásegít izmos farkuk is.
Szájukban 40 darab tűhegyes, kb. 2,5 méteres hosszúságú fog meredezik.
Élettartamuk ismeretlen, bár néhány idősebb atlantiszi úgy tartja, hogy Atlantisz lesüllyedése előtt is éltek már.
Mint sok más tengeri szörnyeteget, a krakent is uralom alá lehet hajtani Proteusz-kürtjével. Ezt az atlantisziak többszöri alkalommal ki is használták.

Szerintük az egész világon csak öt kraken létezik, amelyeknek kialakulása valamilyen deviánsok általi kísérletnek, radioaktív mutációnak vagy valamilyen távoli múltból származó gyík faj átalakulásának volt köszönhető.
Az egyik ismert kraken egy barlangban található az Atlantisz-óceán egyenlítői részén, mivel Attuma a Proteusz-kürtöt használva próbálta meg uralni a lényt. A kürtöt a barlangban hagyta a krakennel együtt, így amikor Androméda rátalált az ereklyére, és megfújta azt, az addig alvó bestia felébredt, és olyan kárt okozott a barlangban, hogy Andromédának még épp szerencséje volt megmenekülni, míg a kraken odabent ragadt.

Érdekességek

- a kraken faj alatt puhatestű, lábasfejű lényekre is gondolhatunk, amik szintúgy jelen vannak a Marvel Univerzumban, ám a kettő fajnak egyáltalán nincs semmiféle rokoni kapcsolata egymáshoz, és a megkülönböztetés is fellelhető a magyar nyelvben: míg ez a lény krakenként van említve, az általunk is ismert kriptid neve pedig kráken
- New York ellen a krakenek unokatestvérét, Gigantot vetette be Namor