Ultron kora

612zyad2mtl.jpg
Első megjelenés: Ultron kora #1. - 2013. május
Alkotók: Brian Michael Bendis, Bryan Hitch, Brandon Peterson, Joe Quesada
Realitások: 61112-es Föld, 712-es Föld, 26111-es Föld, 616-os Föld, 1610-es Föld, 58163-as Föld, 982-es Föld, 807128-as Föld, 811-es Föld, 4011-es Föld, 928-as Föld, 8410-es Föld, 691-es Föld, 2149-es Föld, 1191-es Föld, TRN122-es Föld, 14727-es Föld, 928-as Föld

A potenciális jövőben Ultron átveszi az irányítást a szintetikus android, Vízió felett, és a hős felhasználásával inváziót indít az egész Föld ellen Ultron-drónokkal.
Az emberi populáció több nagyobb városa a robotok keze alá kerül, emberek milliói halnak meg vagy válnak rabszolgává.
Létrejön Ultron City New York romjain, amely később Ultron hatalmának székhelye lesz.
A Föld számos védelmezője - köztük Thor, Hulk vagy Küklopsz - az inváziók során életüket vesztik, míg mások ellenállást szerveznek Ultronnal szemben a városok romjai között.
Egy tér-idő hasadás következtében Fekete Párduc felveszi a kapcsolatot a Fantasztikus Négyessel, és tájékoztatja őket Ultron támadásáról. Az FF Manhattanben túlélőket keres, de az Ultron drónok megtámadják őket, azonban Amazon sikeresen kimenekíti a robotok közül Láthatatlan Nőt és a Central Parkba menekíti.
San Franciscoban Fekete Özvegy két társával, Richard Fensterrel és George Smithel indul útnak, hogy túlélőket keressenek, de George a lábprotézise miatt Ultron irányítása alá kerül, így meg akarja ölni a nőt. Natasha megöli társát, közben pedig az arcán csúnyán megsérül. A nő Nick Fury földalatti bázisába megy, ahol Holdlovaggal találkozik. Ott megannyi biztonsági tervet talál különféle apokaliptikus helyzetekről, köztük Ultron hódításáról is.
Chicagoban Vörös Hulk, Fekete Párduc és Házmester elfognak egy Ultron drónt, hogy tanulmányozzák azt, és rájöjjenek az ultronok gyenge pontjára. Bár a művelet sikeres volt, Fekete Párduc életét veszti. Vörös Hulk visszatér New Yorkba.
Victor Mancha, Ultron kiborg fia és a Szökevények utolsó élő tagja a Szökevények rejtekhelyét, a Hotelt ajánlja az elárvult, egyedül maradt gyerekeknek menedékként, ám Ultron megtalálja őt és el is pusztítja.
A brit paranormális hírügynökség megmaradt tagjai elpusztítják a gonosz robot londoni erődjét, ám a harc során Britannia Kapitány, Marvel Kapitány, Graham Toulson és Mel Kapoor az életét veszíti.
A Föld túlélő hőseinek többsége egy lezuhant SHIELD helihordozóban talál menedéket New Yorkban, a Central Parkban elrejtve magukat Ultron elől Tony Starknak köszönhetően.
Bagoly és Kalapácsfej fogva tartják a Pókember testében élő Otto Octaviust, így Sólyomszem útnak indul, hogy megmentse társát. Sikerrel is jár a terve, mivel a drónok a menekülésük közben elpusztítják Bagoly rejtekhelyét. Sólyomszem és Pókember visszatér a hősökhöz, akik ennek nem igazán örülnek, mivel lehetséges, hogy a robotok követték őket.
Néhány nappal később az egyik hős úgy dönt, hogy beszivárog Ultron erődjébe, hogy lefoglalja őt addig, amíg a hősök össze nem szedik magukat. Luke Cage és Amazon lopóznak be az erődbe, míg Stark elküldi Pókembert - tudva, hogy Pókember testében Otto lakik - a Negatív Zónába, hogy ott szedje össze az eszközöket és szervezze meg a támadást Ultron City ellen. Gőgösségéből fakadóan Otto a pókrobotjaival próbálja átvenni az irányítást Ultron felett, de sajnos terve nem sikerül. Pókember visszatér Starkhoz mondván, hogy Vasember terve nem sikerült, míg nem mondja el, hogy ennek oka ő maga és a saját büszkesége.
Ultron Citybe érve Luke Cage és Amazon Vízióval találkoznak, aki egy pillanatra visszaszerzi önuralmát, és elmagyarázza a hősöknek, hogy Ultron a jövőben kezdte el az inváziót. Amazon még éppen kihajítja Luke-ot az erődből, hogy értesítse a férfi a hősöket Ultron tervéről. Luke még időben elmondja a robot tervét, majd a drónok által okozott nukleáris robbanás okozta sugárzás miatt meghal.
Fekete Özvegy, Vörös Hulk és Holdlovag egy titkos bunkerre bukkannak, ahol megtalálják Nick Furyt. Nick felajánlja, hogy Dr. Doom időutazó masináját használják az időbeli utazáshoz.
Ez idő alatt Rozsomák egy alternatív tervvel lép fel, vagyis azzal, hogy visszautazik az időben, és magának Ultronnak a tervezőjét, Hank Pymet öli meg. Rozsomák tervét kizárják, és néhány hős Nickkel utazik el a jövőbe, de Ultron drónjai nehézségek nélkül lemészárolják őket. Végül Rozsomák meggyőzi a többi hőst, hogy küldjék vissza őt a múltba. Sue Richards a mutánssal utazik, és megpróbálja meggyőzni Pymet, hogy ne hozza létre Ultront. A könyörgés nem jön össze, így Rozsomák megöli Pymet, ennek hatására az idővonaluk megváltozik.
Az események átalakultak: Asgard Királysága és egy európai nemzet egymás közti háborúja befejeződött, a mágia átvette a tudomány helyét, és SHIELD-et és a Bosszúállókat kiszorította a Stark Véderő, egy kémügynökség, melyet Tony Stark vezet, aki emellett egy kiborg is, és az Oltalmazók tagjai ekkor Kábel, Marvel Kapitány (Janet van Dyne), a Lény, Amerika Kapitány, Dr. Strange, Hulk, Űrlord és Rozsomák. A csapat tagjai azt hiszik Sueról és Loganről, hogy időutazó skrullok, így elfogják őket, és a telepata X-Professzor és Emma Frost elé viszik. Miközben a kihallgatás folyik Morgana le Fay megtámadja New Yorkot. A harc során Stark helikoptere lezuhan, és a hősöket megöli. Rozsomák túléli a zuhanás okozta sérüléseket, majd újra visszautazik az időbe, hogy megakadályozza önmagát, hogy megölje Pymet, annak ellenére, hogy a haldokló Stark még figyelmezteti, hogy a túl sok időutazásnak csak negatív következménye lehet.
Rozsomák csak néhány perccel korábban érkezik meg a múltba, ahol megállítja önmagát, aki épp megölni készül Pymet. Elmondja Sue-nak, Pymnek és önmagának, hogy azzal, ha megölik Pymet, még szörnyűbb valóságot hoznak létre. Ez a realitás volt a 26111-es Föld. Pymnek azt javasolja, hogy meg kell, hogy építse Ultront, ám Pymnek eszébe jut az, hogy egy vírust ültet Ultron szívébe.
Rozsomák nem volt hajlandó tovább élni a különböző múltak és jövők tudatával, így megkéri fiatalabb önmagát, hogy ölje meg.
Pym ezalatt videóüzenetet rögzít jövőbeli önmagának, amely aztán pont Ultron inváziója előtt jelenik meg a Bosszúállóknak. Ultront sikerül deaktiválni, a Bosszúállók megakadályozzák az inváziót, ezzel pedig új divergenciát hoznak létre - az Ultron Kora realitásból létrejön a 61112-es Föld.
Miután a Multiverzum összeomlik Ultron Korának állapota megjelenik a Csatavilágon is.

Következmények
A Rozsomák általi időutazások időbeli repedéseket okoztak - Galaktusz például átkerült az 1610-es Realitásba, Angela pedig onnan került át a 616-os Földre. Galaktusz összeolvad az 1610-es Realitásbéli megfelelőjével, Gah Lak Tusszal. Reed Richards csapdába ejti őt az É-Zónában, Galaktusznak így vissza kell térnie a 616-os Realitásba. Angela ez idő alatt csatlakozik a Galaxis Őrzőihez.
Ultron biztonsági vírusa mesterséges intelligenciává fejlődik, Dimitriosszá, aki gyűlöli az emberiséget, így Monica Chang, Pym és a SHIELD létrehozza a Bosszúállókat.
Egy időbeli terrorista csoport, a kronarchisták megkísérlik kihasználni a tér-idő töréseket, hogy megváltoztassák a történelmet, ám Hulk legyőzi őket.

avengers-age-of-ultron-large-1024x587.jpg
Megjelenés: 2015. április 23. - Magyarországon 2015. május 7.
Rendező, forgatókönyv író: Joss Whedon
Realitás: 199999-es Föld

Egy kelet-európai országban, Sokoviában a Bosszúállók megrohamoznak egy Hydra erődítményt, hogy visszaszerezzék Loki jogarát Strucker bárótól.
Eközben a Vaslégió tagjai tömegoszlató feladatokat látnak el a közeli faluban.
Strucker megadja magát, látva, hogy nincs esélye a győzelemre.
Dr. List tiltakozik ez ellen, így javasolja, hogy engedjék szabadon az ikreket, Wanda és Pietro Maximoffot, akiknek sikerül borsot törni a Bosszúállók orra alá.
Amerika Kapitány elfogja Struckert, Sólyomszem megsérül a harcban.
Fekete Özvegy lenyugtatja Hulkot, míg Tony az erődbe jutva megragadja a jogart. Wanda kihasználva a férfi figyelmetlenségét, megbűvöli Starkot, aki így a legnagyobb félelmét látja maga előtt - az összes Bosszúálló tag holtan hever előtte.
Visszatérve a Bosszúállók-toronyba, Helen Cho Clint sebesüléseit vizsgálja.
Tony megfűzi Thort, hogy a jogar maradjon nála még három napig. Jarvis észreveszi, hogy a jogarnak saját mesterséges intelligenciája van, míg Banner az Ultron Projekten, egy saját békefenntartó programon dolgozik.
A Bosszúállók ünnepelnek, Jarvis pedig Ultron szinkronizálási folyamatát végzi.
A szinkronizálás hamar befejeződik, így Ultron megtámadja Jarvist, majd az egyik Vaslégió robot testét használva támad rá a Bosszúállókra. Thor elpusztítja a robottestet, de Ultron az interneten keresztül megszökik.
Legközelebb már Sokoviában láthatjuk újra, ahogy Strucker bázisában épít magának testet és sereget.
Később Ultron meggyőzi a Maximoff ikreket, hogy csatlakozzanak hozzá.
Néhány nappal ezután a hősök arról értesülnek, hogy Ultron megölte Struckert, majd Wakandába indulnak, mivel úgy hiszik, hogy Ultron vibrániumból akar testet építeni magának. Ulysses Klauet célozzák meg.
A Bosszúállók, Ultron, a Maximoff-testvérek és Klaue egy roncshajón találkoznak, és elszabadul a káosz. Ultron levágja Klaue kezét, aki aztán elmenekül, az ikrek megbűvölik a hősöket, akik különféle álmokat látnak, majd végül Hulkot is, akit Johannesburgra szabadítanak. Clint lefegyverezi az ikreket, Tony pedig Hulk megfékezésére indul, ám iszonyú károkat okoznak harcukkal.
A Bosszúállók legyőzve, megtörve távoznak Dél-Afrikából Clint Barton saját házához. Thor Londonba indul, hogy választ találjon saját álmára.
Szöulban ezalatt Ultron felkeresi Helen Chot, és a jogar segítségével arra kényszeríti, hogy új testet építsen számára. Az Elme Követ felhasználva Ultron tudata lassan feltöltődik az új testbe, ám az ikrek keresztülhúzzák a számítását, és a Bosszúállók is megjelennek. Végül a hősök megszerzik a még fejlődő android testét, és a Bosszúállók-toronyba viszik.
Ultron Sokoviába visszatér, ahol új testet épít magának, és elmagyarázza a foglyul ejtett Fekete Özvegynek a saját céljait.
Ultron elméjének átviteli folyamata abbamarad 97%-nál. Tony azt javasolja, hogy írják felül Jarvisszal, mivel az M.I. túlélte Ultron támadását, ám a társai ezt meg akarják akadályozni. Thor megjelenik, és villámával belecsap a még alvó andorid testébe, aki így feléled, létrejön Vízió.
Vízió és az ikrek csatlakozásával a Bosszúállók Sokoviába indulnak, ahol megmentik Natashát, majd a civileket. Balszerencséjükre a város egy része a levegőbe emelkedik, így már nyilvánvalóvá válik Ultron terve is - a robot a megfelelő magasságot elérve a földre akarja dobni a várost, ami így egy olyan folyamatot indít el, amellyel sikeresen ki tudja pusztítani az élővilágot. Megjelenik a SHIELD is egy helihordozóval, amely számos mentőhajót indít, kimenekítve a civileket.
A Bosszúállók egy szerkezet köré gyűlik, ezzel akadályozva az Ultron drónokat, hogy elindítsák az apokalipszist, és megküzdenek a robotokkal. Végül Thor, Vízió és Vasember megtámadják Ultront is, aki egy quinjettel elmenekül. Hulk bevégzi a hősök munkáját, beugrik a quinjetbe és végez a robottal.
Odalent Pietro megmenti Sólyomszem és egy gyermek életét, feláldozva értük sajátját.
Az utolsó megmaradt drón eléri a sokoviai, a levegőbe emelkedett terület alját, ami aztán a föld felé kezd zuhanni, ám Thornak és Vasembernek sikerül túltölteni lebegő földben lévő szerkezetet, amely így felrobban.
Vízió megtalálja a Hulk által agyonvert Ultront, majd az Elme Kő energiájával megsemmisíti.
A konfliktus után a Bosszúállók közül Tony visszavonul, Clint visszatér családjához, Thor pedig úgy hiszi, hogy az Elme Kő biztonságban van Víziónál, így visszatér Asgardba. Fury elmondja Natashának, hogy egy quinjet landolt az óceánban, de Hulknak semmiféle nyomát nem találják.