Agatha Harkness

maxresdefault_1_crop1607798842272_jpg_988992781.jpg

Agatha Harkness (616-os Föld)

Igazi neve: Agatha Harkness 

Jelenlegi álneve: Emeritus Harkness Professzor 

Rokonok: - Nicholas Scratch (fia) 

                  - Brutacus, Hydron, Thornn, Vakume (fiúunokák) 

                  - Gazelle, Reptilla, Vertigo (lányunokák) 

                  - Abigail Harkness (valószínű rokon, elhunyt) 

                  - D'Arqueness klán (távoli rokonok) 

Hovatartozás: Szabadság Lányai (Daughters of Liberty), Strange Akadémia, korábban Új Salem Boszorkányai, Lenyűgöző Katona (Department of the Uncanny)

Foglalkozása: Boszorkány, korábban Új Salem vezetője, Reed és Sue gyerekének nevelője 

Eredet: Emberi varázslat felhasználó, egy ősi varázslónő. Állítólag ő volt az egyik eredeti boszorkány a salemi boszorkánypereken Salemben, Massachusettsben. 

Alkotók: Stan Lee (Író), Jack Kirby (Rajzoló) 

Első megjelenése: Fantasztikus Négyes (Fantastic Four) 94. számában volt 1970. Januárjában. Megjelent még a Fantasztikus Négyes 103-107-109-110-111-112-113-114-116-117-120-123-127-129-140-141-150-186. számaiban, a Strange Academy 2. számában, a Marvel Atlas 2. számában, az Ezüst Utazó Vol. 3 - 135. számában, a Nova Vol. 2 - 6-7. számaiban, az Amerika Kapitány Vol. 9 - 19. számában, az Uncanny Avengers Annual Vol. 2 - 1. számában, a Vízió és Skarlát Boszorkány Vol. 2 - 3. számában, az Avengers: West Coast 51-52. számaiban, a Bosszúállók 503. számában, a Bosszúállók Vol. 3 - 11. számában, az Új Bosszúállók 26. számában, az X-Men Vol. 2 - 204. számában, a Skarlát Boszorkány Vol. 2 - 14. számában, a Vízió Vol. 2 - 3. számában. 

Képességek: Különféle misztikus és természetfeletti varázslatokat használ, egy boszorkány, aki képes fekete mágiát is használni. Később teleportálni is képes.

Gyengesége: Agatha-nak nincs ismert harci képessége. Idős kora csökkenti a megerőltető feladatok elvégzésének képességét. 

Történet

Ősidők

Agatha Harkness elég idős volt ahhoz, hogy emlékezzen 500 évvel ezelőttig, amikor Atlantisz a tengerfenékre süllyedt. Akkoriban kapcsolatba lépett a kozmikus lénnyel, aki Scrier volt. Megígérte neki, hogy szükség esetén visszatér, de látszólag eltűnt a világ szeme elől. Bár Scrier később feltámadt, Harkness viszont meghal.

Salem boszorkányperek

A 17. században, Harkness letelepedett az angol gyarmat területén Salem-ben, Massachusetts-ben. Saját boszorkányok szövetségét hozta létre abban a reményben, hogy szabadon varázsolhat az Újvilágban. Kr. U. 1692-ben a puritánok üldözték őt és csoportját az úgynevezett szalemi boszorkányperek során. Találkozott a mutáns hős Firestar-ral, amikor véletlenül visszaküldték az időben, miközben a Szfinx ellen harcolt. Mivel a puritánok boszorkánynak hitték, megpróbálták elégetni. Harcolt ellenük, de Agatha megmentette, és biztonságba vitte. Agatha elárulta, hogy helyesli a próbákat, hisz szükségesnek tartja őket a varázslattal bíró emberek megerősödéséhez, még a szövetségének egy részét is elküldte a gyengék kiirtására. Megkérte Firestar-t, hogy csatlakozzon hozzá, de ő nem volt hajlandó. Firestar könyörgött Agatha-nak, hogy találjon más lehetőséget. Könyörgése hatásos volt, ugyanis Agatha beleegyezett, és letelepítette Új Salem városát, amely egy titkos varázslatos közösség az ismert Colorado-ban volt. Ő lett e közösség leghatalmasabb varázslónője, később pedig nagyszabású dáma és vezető. Agatha részt vett a különböző varázslók átadásában a boszorkányölő hatóságoknak, azzal az indokkal, hogy ezzel erősítette a boszorkányközösséget, hogy megszabadította a gyengéktől. Az a tény, hogy a város kívülállóit "halandókként" emlegették, azt jelezte számukra, hogy hosszabb élettel rendelkeztek. 

agatha_harkness_2c_alicia_masters_28earth-616_29_from_silver_surfer_vol_1_135.jpg

A férje személyazonossága nem ismert, és még azt sem tudta senki, hogy Harkness a férje felvett neve vagy a leánykori neve. Agatha-nak és férjének csak egy gyermeke volt, a Warlock néven ismert Nicholas Scratch.

A 18. század végén az amerikai forradalmi háború idején Harkness csatlakozott a Szabadság Lányaihoz, az új világ igazságosságáért küzdő nők csoportjához. Több évszázados tudását felhasználta a misztikus művészetek képzésére.

A második világháború végén, ő volt, aki az amerikai hadsereg Alan Dakor őrnagy mellett harcolt Hilda von Hate ellen.

agatha_harkness_28earth-616_29_from_fantastic_four_vol_1_94_001.jpg

Franklin dajkája

Agatha Harkness nevelőnő lett, oktatta a rászoruló gyermekeket, bár végül nyugdíjba vonult. Amikor azonban a Fantasztikus Négyes megkereste őt, hogy megkérje, nézze meg újszülött fiukat, Franklin Richards-ot, azonnal beleegyezett, miután megtudta, kik a szülei.

Amikor elvitték Franklint a házába a Whisper-hegy tetejére, mondta nekik, hogy töltsék ott az éjszakát, mivel túl késő és túl viharos volt az idő ahhoz, hogy hazatérjenek. Ben és Fáklya letelepedett, ám Ben bele esett egy csapdába, ahol az Ijesztő Négyes karmai közé szorult. Hamarosan elkapták a Fantasztikus Négyes többi tagját is, de Agatha Harkness-el szembesültek, akit alábecsültek. Figyelmeztette őket, hogy az ő macskája Ebony csapdái életre keltek. Próbált nekik segíteni, de a macska hatalmas párduccá alakult, és elmenekült az ablakon keresztül, ahol egy fa közé zuhant, és elvesztette az eszméletét. Homokember (Sandman) és Csapdász (Trapster) kihasználva gyengeségüket megtámadták őket, de Agatha a Homokember testét sziklává változtatta. Mágiáját használva, sikerült a csapdákat hatástalanítania és Lényt egy olyan démonná változtatta, ami Csapdász szemében az ájulásáig hatott.

A Fantasztikus Négyes többi tagja hamarosan felépült, mivel Agatha-nak köszönhetően semmi bajuk nem esett és sikerült Ben-t is felszabadítania. Felkeltek, hogy megtalálják a fiukat, de Agatha gondozásában volt, és pont aludt. Mielőtt elmentek volna aludni ők is, Ben Grimm egy könyvet nézegetett, a Mesék a Régi Salemről (Tales of Old Salem). Agatha elmondta, hogy ő egy boszorkány volt, amivel teljesen megdöbbentette Ben-t. Agatha elküldte, hogy aludjon végre.

Ezután Agatha, Franklin Richards állandó védelmezője és nevelőnője lett. Elvitte Sue-t és Franklint az otthonába, amikor az atlantisziak támadtak New Yorkra.

Agatha később segített Sue-nak egy harc közepette, ám hamarosan feltárta misztikus hatalmát Reed Richards megmentésére. Reed és Sue megköszönték Agatha-nak, hogy megmentette őt a gonosz erőktől. Sue és Franklin visszatért Whisper Hillbe. Sue később otthagyta Franklint Agatha gondozásába, amikor újra segített Reednek. Agatha felkereste a csapatot, hogy figyelmeztesse őket az Overmind veszélyére. Ezután segített nekik, hogy kapcsolatba lépjenek a Szemlélővel (The Watcher) a Citadellán. Ő akkor azt mondta, hogy lépjen kapcsolatba Fátum Doktorral (Doctor Doom) és kérje a segítségét. A Lég-Járó (Air-Walker) megérkezésével újra figyelmeztette őket a veszélyekre. Reed megkérte Agatha-t, hogy segítsen összekapcsolni az elméjét az Egyesült Államok elnökével, hogy meggyőzze Galactus veszélyéről. Agatha egy titkos utazásra ment és Franklin visszatért a szüleihez. Agatha később megpróbált segíteni Franklin-nek, amikor a hatalma felerősödött. Agatha, Franklin erejét használta Ultron elpusztítására. 

Nicholas Scratch cselekedetein keresztül kiderült, hogy a korábban ismeretlen Új-Salem kolostor tagja volt. Scratch átvette az irányítást a város felett, és meggyőzte lakóit, hogy Agatha elárulta a közösség titkait és a Fantasztikus Négyesnek dolgozik. Franklin-nel együtt elrabolták Agatha-t, hogy esetleg tárgyalásra kerüljön a sor. A Fantasztikus Négyes követte és összecsapott Salem Seven-el, aki Agatha unokája volt. A Fantasztikus Négyes végül megnyerte a harcot és kiszabadította Agatha-t és fiukat. A folyamat során az Új Salem közösség a Scratch gonoszsága által, egy másik dimenzióba került. Scratch többször is megpróbált menekülni, hogy bosszút álljon a Fantasztikus Négyesen, ám minden alkalommal, amikor Agatha segített nekik, Scratch nem akart támadni.

eae202f429472a1c5d6322bf6685ec27.jpg

Skarlát Boszorkány

Végül Salem Seven ismét átvette az Új Salem közösséget. Elfogták Agatha-t, és megölték, máglyán elégették. Skarlát Boszorkány és Salem Seven között bekövetkező csatában az egész közösség elveszítette az uralmat a Seven Vertigo-ba kerülve. Wanda-nak sikerült elkapnia az energia egy részét és elterelni, de az egész várost megtizedelték. Wanda a fennmaradó energiát arra irányította, hogy mozgásba hozza terhességét. 

Később Agatha újra felbukkant, a visszatérésről azonban halgatott. Azt állította, hogy Skarlát Boszorkány gyermekei valójában Mephisto lelkének töredékei voltak, és Wanda emlékét eltörölték.

Több válsághelyzetben segített más varázslóknak, és tovább gyakorolta Wanda-n hatalmait, azt állítva, hogy a mutáns képessége valójában a "káosz mágiát" használja, és segített feltámasztani a Bosszúállók egyik tagját Energikont (Wonder Man) is.

Halál

Harkness végül másodjára halt meg, ezúttal végleg. Wanda ezután Agatha-val szembesült gyermekei képében. Később Nick Fury és a SHIELD megtalálta Agatha holttestét otthonában, ahogy Skarlát Boszorkány meggyilkolta és ott hagyta.

Valamivel később egy kissé amnéziás állapotában Wanda elmondta Clint Barton-nak, hogy ő egy kis lakásban volt Agatha gondozásában. Wanda említette ezt Bestiának is, mondván, hogy ott az idős rokona vigyázott rá.

Visszatérés

Agatha feltámadt, amikor Natalya Maximoff feláldozta lelkét, hogy feltámassza a boszorkányság istennőjét. Visszatért a Wundagore-hegyre, majd miután megölte Ebony-t, hogy teljesítse a jövőre vonatkozó szükségleteket, hallucinációi voltak, amelyben Vízió a halott szövetségesei fölött állt csurom véresen.

Abban az időben, amikor Amerika Kapitányt Thunderbolt Ross meggyilkolásával gyanúsították, Agatha Harkness csatlakozott a Szabadság Lányaihoz. Képezte a tagokat a varázslat különböző módjára. Peggy Carter, Agatha-t küldte Amerika Kapitánnyal szembe, amikor megtudta, hogy ő Dryad-ként él. Amerika Kapitánynak elmondta, hogy a fenyegetések, amelyekkel a Szabadság Lányai szembesültek, Alexa Lukinnal függnek össze. Amikor Shuri-t felvették a Szabadság Lányaihoz, megemlítette, hogy Agatha tájékoztatta őt Selene és Sharon Carter lelkével kapcsolatos helyzetről. Miután Sharon felvette az Iron Patriot Páncél változatát, Agatha teleportálta magát, Sharon-t és Shuri-t oda, ahol Selene volt. 

Címkék: Karakterek