Giganto

Első megjelenés: Fantasztikus Négyes #4. - 1962. május
Alkotók: Stan Lee, Jack Kirby
Nem: hím
Faj hovatartozás: ámbráscet
Hossz: 10 - 60 m

Történet:
Giganto önmagában egy mutálódott ámbráscetre hasonlít, és ezt a mutációt a deviánsok okozták a hatalmas lények testében. Valójában annyiban különbözik egy bálnától, hogy mellső uszonyai erős, izmos, háromujjú karokká alakultak át. Sok-sok évszázadig az óceánok legmélyebb részeiben tanyázott, amikor az atlantisziak rá nem találtak, és Cetacea parancsára "használni" nem kezdték.
Az emberek első találkozása Gigantoval a 19. században történt, amikor is a bestia megtámadta a Pequod nevű hajót, amelynek Ulysses Bloodstone volt a kapitánya. A történet szájról szájra terjedt és ennek hatására írta meg a Moby Dick nevű művét Herman Melville is.
A modern korban, amikor Namor rájött, hogy ő valójában atlantiszi, és úgy hitte, hogy a felszíni világ okozta Atlantisz bukását, azonnal Giganto keresésére indult, majd fel is keltette a hatalmas teremtményt Proteusz Kürtjével. Giganto Manhattan belvárosát majdcsak elpusztította, de szerencsére elaludt a város közepén. Ben Grimm egy nukleáris robbanófejet vitt be a bestia száján keresztül a testébe, amely aztán meg is ölte Gigantot.
Nem sokkal később, amikor Doom megkaparintotta a Kürtöt, majd megfújta azt, egy sokkalta szörnyűbb és hatalmasabb Giganto jelent meg más szörnyek társaságában a felszínen. Doom végül megszerezte Galactus hatalmát, Namor pedig jó pár szörnyet, köztük Gigantot is, maga mellé állított Doom ellen, ám sajnos ez a Giganto sem bírta sokáig, és elpusztult a harcokban.
A későbbiekben Namor csak nem volt képes felhagyni a felszíni támadásokkal, így most New Yorkot támadta meg jó pár szörny és az embertelen Triton, és Barrakuda Kapitány segítségével, és ismételten ott feszített mellette Giganto is, ám ez a példány sokkal kisebb volt előző társainál, 10 méteres magasságával rombolt a városban. A Lény azonban legyőzte Gigantot, és a Fantasztikus Négyes visszazavarta a szörnyeket Gigantoval az élen az óceánba.
Jó pár évvel később Namor egy robot Giganto irányításával is megpróbálkozott, ám azt a Fáklya elpusztította.
Később feltűnt egy újabb Giganto, amely inkább kék bálnára, mint ámbráscetre hasonlított. Ez a Giganto Apokalipszis Bestia segítségével megtámadta Tokiót. Giganto végül visszatért az óceánba.
Miután Namor összebarátkozott a hősökkel, és a jó oldalra pártolt át, az atlantiszi hős jó pár szörnyet és Gigantot is arra kért meg, hogy egy kis szigetre vigyázzanak, ahol éppen T'Challa és Ciklon házasodtak össze. Tigriscápa azonban megszerezte Proteusz Kürtjét, és az irányítása alá vonta a szörnyeket. Azonban a Bosszúállók Vasember segítségével legyőzték Tigriscápát. Ráját próbálta lenyelni Giganto, ám a bestia megfulladt, mert a hős megakadt a torkán. Rája persze épségben megmenekült.

Megjegyzés:
Majdnem minden realitásnak meg vannak a saját gigantoi, úgy mint a 311-es Földnek, a 700089-es Földnek, a 928-as Földnek - itt például Giganto egy zöld ocsmányság, aki Miguel O'Harával, ezen világ Pókemberével küzd.