Vakondember szörnyei

Első megjelenés: Fantasztikus Négyes #1. - 1961.

Történet:
A szörnyeket, amelyek úgy híresültek el a Marvel Univerzumban, mint Vakondember szörnyei, a deviánsok hoztak létre századokkal ezelőtt, és napjainkban a Vakondember, azaz Harvey Rupert Elder irányítja őket. Néhány bestia önmaga is deviáns, akik mutálódtak valami folytán, míg a többi szörny mutálódott földi élőlényből alakult ki.
Az 1950-es években az Örökkévaló Makkari és társai, a Szörny Vadászok próbálták legyűrni a szörnyeket, ám azok annyian voltak, hogy Makkari és a Vadászok egy szigetre deportálták őket a Japán-tengerre, amit aztán Szörnyek Szigetének neveztek el.
Erre a szigetre érkezett Rupert, mint kincsvadász, ám egy barlang vizsgálata közben belezuhant a Gyémántok Völgyébe, és így belőle lett a Vakondember. A félholt férfire a moloidok találtak rá, akik a föld alatt éltek, és akik azután vezetőjükként tekintettek Rupertre, ugyanis a férfi irányítani tudta őket.
Vakondember az itteni deviáns technológiákkal irányítani tudta a Szörnyek Szigetének lényeit, és úgy döntött elfoglalja a világot: Gigantot küldött több nukleáris gyár lerombolására, de végül a Fantasztikus Négyes követte a hazatérő Gigantot és jó pár más szörnnyel együtt megküzdöttek vele is. A szörnyek, akikkel szemben találták magukat a következők voltak: Tricephalus, Ugu, a Neolitikus, Giganto, Fin Fang Foom, az idegen sárkány, Klagg és Gruto, Gorgilla, Googam.
A vereség után Vakondember megtudta, hogy a Gyűjtőnek egy gyűjteménye, amely állatokat és szörnyeket foglal magába, Kanada alatt található, így úgy határozott, hogy elindul, hogy kimentse onnan a lényeket. Az új társai segítségével Manhattant terrorizálta, ám a Lény, Hulk, a Bestia és Óriás megállították őket, és szépen visszapateroltak mindenkit a Szörnyek Szigetére.
Egy időre a Vakondember eltűnt, így jó páran próbálták irányítani a Sziget szörnyeit és bennszülötteit, a moloidokat és a láva embereket: ilyen volt a Magasan Fejlett, akitől az X-Faktor mentette meg a szörnyeket, később a skrull De'Lia, ám őt a Fantasztikus Négyes, Szellemlovas, Hulk, Pókember és Rozsomák állította meg.
Amikor Morgan Le Fay Atlantiszt a felszínre akarta újra hozni, akkor tengervízzel árasztotta el a szigeteket, a szörnyek a föld alá menekültek.
Apokalipszis Bestia megjelenésével sok szörny az irányítása alá került, és velük indult Tokió megtámadására, ám Grogg észrevette az átverést és a kihasználást, és hazatért társaival. Azonban a Bestia a Szigetre ment, hogy megbüntesse a szörnyeket, ám jó pár moloid a saját élete feláldozásával megállították a gonoszt.
Vakondember visszatértekor a szörnyek Ultron oldalán harcoltak a Bosszúállók ellen Manhattanben, ám jó páran elestek, míg a túlélők visszatértek a Szigetre.
Később Rupert a SHIELD-el kezdett el dolgozni, ami azt jelentette, hogy információt szolgáltatott a Szigeten élő szörnyekről, míg a SHIELD gyakorlatokat szervezhetett a Szigeten.

És a híresebb-hírhedtebb szörnyek

az Állat, Ami Sétál - Howard Avery
Howard egy tudós volt, aki nagyon oda volt Sally Bartonért, így készített egy növekedési szérumot, amely használatával úgy gondolta, hogy izmosabb és helyesebb lesz. A szérum hatása persze teljesen más volt: egy hatalmas, csupa vörös szőrű bestiává változtatta. A Szigetre került, ahol találkozott a Végtelen Figyelőkkel.

Fin Fang Foom
Ő egy földönkívüli sárkányszerű lény, aki többször elszökött és még többször vissza is került a Szigetre. Többször összetűzésbe került a Fantasztikus Négyessel és Vasemberrel. Ő is tagja volt annak a szörny csapatnak, akik földönkívüli lényekkel harcoltak, akik a Szigeten a Végső Nullifizátort keresték.

Giganto
Róla itt olvashattok.

Giganto társa
Egy óriási teremtmény, amely kapcsolatban áll Gigantoval. Részt vett a manhattani pusztításban, és sokszor vissza lett zavarva és deportálva a Szörnyek Szigetére. Csatlakozott társához akkor is, amikor magát a Télapót kellett felkutatniuk, hogy segítségével megtudják, merre is találhatják Vakondembert.

Gigantus
Egy hatalmas halszerű szörny, aki a vízalatti Mu királyságban lakik. A Szörnyek Szigete körüli vizeket lakja.

Goom
Egy egyszerű bűnöző volt a saját bolygóján, az X bolygón. Úgy döntött, hogy a Földre jön, hogy meghódítsa azt, ám egy átlagos szörnynek nézték, és a Szigetre zárták. Innen került a Gyűjtő gyűjteményébe, de Vakondember megmentette. A manhattani harcok után Goom a Negatív Zónába került. Szökése után újra a Szigeten találta magát, ahol a továbbiakban a SHIELD-nek segédkezett.

Googam
Ő Goom fia. Nem éppen jó benyomással voltak róla, amikor egy külvárosi lakóparkot lerombolt, ám Billy Langley megállította őt, majd később a Fantasztikus Négyes segítségével jutott el a Szigetre. Itt aztán Fin Fang Foom lázadása alatt emberméretűvé zsugorodott apjával, Goommal, és az emberek világába szökött.

Kraa
Kraa egy egyszerű ember volt, a Wazubi afrikai törzs tagja, aki egy orosz atomteszt közepette mutálódott meg. Miután megváltozott és hatalmasra nőtt, felvette a Kraa nevet. A Szigetre kerülése után hamarosan a SHIELD-nek segédkezett.

Krogarr
Ő egy harcos, majomszerű, földönkívüli faj, a krogarriaiak tagja, aki a Végtelen Figyelőkkel történt vesztes csata után került a Szigetre.

Rhedollante
Ez a bestia valójában a fajta nevét vette fel névként. Ő egy gyíkszerű teremtmény, aki a növények jellemzőit is testén viseli. De'Lila és a skrullok inváziója után került Mexikó Városból a Szigetre.

Skreeal
Egy óriási humanoidszerű lény, amely leginkább egy nagyra nőtt molylepkéhez hasonlít. A skrullok irányították, és Washington ellen küldték, ám a Fantasztikus Négyes visszazavarta őt a Szigetre. Tőle indult el a Molyember mítosz.

a skreeal faj
Hatalmas bogárra emlékeztető lények, akik Vakondembert szolgálták, ám akik megfigyelték őket, és ahogy a SHIELD dokumentálta őket, valójában szárnyas csigák. 

Slugmon
Nem is igazán tudni, hogy mihez hasonlít. Egy nagyon nagy paca, aminek kutya feje van, fejéből kígyófejek nyúlnak ki, dagadt testéből néhány csáp nyúl ki minden irányba. Pip, a Troll harcolt vele.

Tanakadon
Róla csak annyit tudni, hogy a skrullok San Francisco ellen küldték őt. Medve és farkasszerű lény.

Tricephalos
Egy háromfejű, szárnyas hüllő, egy deviáns mutáns. Giganto társa ő is.

Bicephalos
Ő egy kétfejű hüllő, akit Áron, a Figyelő fedezett fel a Szigeten.

Ugu, a Neolitikus
Kaméleon képességekkel rendelkező embermagasságú szörny, aki inkább Vakondember mellett van, mint személyi testőr.

Vandoom Szörnye
Ludwig Vandoom hozta őt létre viaszból. Romániában állította ki őt egy múzeumban, ám egy éjszaka, egy nagy viharban villám csapott a szoborba, ami életre kelt és tombolni kezdett. Ugyanebben a percben földönkívüliek szálltak le abban a faluban, ahol a szörny életre kelt, ám nem sikerült meghódítaniuk a világot, mert a bestia legyőzte őket. Később a Gyűjtő elkapta őt és elszállította a gyűjteményébe. Jó pár más szörny oldalán harcolt Hulk, Bestia, a Lény és Óriás ellen. A Negatív Zónába, majd a Szigetre került.

X, a Lény amely Élt - X, az Ismeretlen
Elég különleges módon jött világra: egy misztikus írógép hozta létre, amelyet a Marvel Képregények egyik szerkesztője, Charles Bentley vásárolt meg és használt Európában (itt gondoljatok arra, hogy a Marvel Univerzumon belül is van Marvel Képregény szerkesztőség - tehát maga Charles Bentley is képregényes karakter). Charles leírta X-et, hogy mégis milyennek képzelte el, és az írógép létrehozta, és élővé tette. Az Alfa Járat őt is, és leszármazottait is legyőzték.

Azonosítatlan Bestia
Manhattanben tűnt fel először, ám a Fantasztikus Négyes és az X-men legyőzte őt. Ő valójában Godzilla és a földönkívüli szörnyek, Antlar és Miclas dns-einek vegyítéséből jött létre. Jelenleg a Szigeten él.

Megjegyzés:
Jelenleg, napjainkban is több ismeretlen eredetű szörnyet fedeznek fel a Szörnyek Szigetén.