Uru fém

Első megjelenés: Sandu, a Természetfölötti Mestere
Előfordulás: halott csillagok, fehér törpék, Nidavellir

Jellemzők
Egy egyszerű kőre hasonlít, de fémes tulajdonságokkal bír. Képes a legtöbb energiát, különösen a mágiát tárolni.
Mint fém és mint kovácsolt fém, igen csak tartós, és nagyon jól megőrzi a varázslatokat is, amelyet fontos, hogy az olvasztása után, a formába öntésekor kell elmormolni.
Az urunak két fő formája van: az egyik a fémes arany (Gungnir, Vihartörő), a másik a "rosszul kovácsolt vas" (Mjölnir).
Nagyon ellenálló a károsodásoknak, de huzallá alakítására még nem volt példa, így nem is lehet megmondani, hogy bármiféle károsodás a folyamat alatt történik-e vagy sem. Az viszont ismeretes, hogy minél több mágiával van átitatva a formába öntött, még éppen nem megszilárdult uru, annál erősebb lesz a tárgy, amelyet belőle készítenek. No meg persze maga a tárgy anyaga is.
Nem szikrázó fém, amelynek formázása, tárggyá alakítása elég szélsőséges módszereket igényel. A legnehezebb talán a kinyerési módszer, ugyanis a legtöbb urut a nidavelliri törpök halott csillagok szívéből nyerik ki.
Fizikai jellemzőit nehéz mérni, ugyanis a varázslat, amelyet az anyagba tápláltak elhomályosítja a fizikai tulajdonságokat. Példának okáért Mjölnir semmi fizikai hatás nélkül képes kibírni az űr hidegét és vákuumát, míg akár egy meteor "seregen" is képes sérülés nélkül átjutni, de a folyékony nitrogén sincs hatással rá, a golyók is lepattannak róla, ahogyan Uroc kezénél is lehetett ezt látni.
Ugyanezt el lehet mondani az adott uruból készült tárgy viselőjére való hatásra is. Vegyük alapul a Mjölnirt, amelyet Thor visel fegyverként. Neki a a Mjölnir 19,18 kg-os súlyú fegyvernek, míg egy átlagos embernek, hősnek vagy szupergonosznak a pöröly - ha a valós súlyát nézzük egy fehér törpének - 204660877000000 kg-nak felel meg.
A fém fő tulajdonsága, amit Tony Stark fedezett fel, a mágia természetes magába nyelési képessége. Az urut nem csak könnyű elvarázsolni - persze a hozzáértőnek -, de úgy elnyeli a mágiát, mint egy szivacs, átirányítja, és fokozza a viselő/tulajdonos tulajdonságait.
A legtöbb uruból készült tárgyat a beléjük táplált varázslat miatt, csak az képes viselni, hordani, felemelni, azzal harcolni, aki arra alkalmas vagy méltó rá. Ha az illető méltó a fegyverre, akkor az adott fegyver szimbiózisba lép a tulajdonosával.

Néhány tárgy és fegyver, amely uruból készült
- Mjölnir, Thor pörölye
- Gungnir, Odin lándzsája
- Vihartörő, Beta Ray Bill pörölye
- Villamcsapás, Villámcsapás buzogánya
- Thor bal karja
- Vidar botja
- Hofund, Heimdall kardja
- Tony Stark Thorölő páncélja
- Geirrodur ásó gépei
- Mennydörgő, Geirrodur lándzsája
- Tony Stark Pusztítóölő páncélja
- Sorstörő, Mokk pörölye
- Óceántörő, Nekkron pörölye
- Lélektörő, Angrir pörölye
- Skadi pörölye
- Kőtörő, Kurroth pörölye
- Embertörő, Skirn pörölye
- Akarattörő, Greithoth pörölye
- Világtörő, Nul pörölye
- a Kígyó pörölye
- Uroc, a Megállíthatatlan teste
- a Pusztító
- Háborúpöröly, Vörös Norvell pörölye
- Amerika Kapitány pajzsa (miután a Kígyó elpusztította)
- Jarnbjorn, Thor harci baltája
- Odinkard, Odin kardja
- Thanos kardja (199999-ess Föld)
- Throg pörölye, Brekkencslír