Másvilág - Avalon

Első megjelenés: Fantasztikus Négyes I. #54. - 1966. szeptember

Elhelyezkedés, tulajdonságok
A Másvilág egy kicsi, más-dimenzióbéli, aszteroida állapotban lévő, űrben keringő szigetcsoport, amely nagyban hasonlít a földi síkban lévő Nagy-Britanniára, ám mégis eltérő természeti és fizikai törvények uralkodnak itt, mint a Földön. Ez az egész szigetvilág egyszerűsítve az űrben kering egy kisebb méretű tengerrel együtt, amely körbe öleli a szigetet.
A történetek arra utalnak, hogy Másvilágban sokkal gyorsabban telik az idő, mint a Földön. Amikor például Oisin, Finn fia, három hét után tért vissza Momurbéli hazájába, rájött, hogy távolléte háromszáz évig tartott. Írországba hazatérve egy éjszaka alatt öregemberré vált, és meghalt. Amikor Bran Bran és csapata elhagyta Tir inna mBant, a csapat tagjai rájöttek arra, hogy közel háromezer év telt el a Földön, míg a Másvilágban csak egy év. Feltehetőleg visszatértek Másvilágra és Sétálóvá váltak.

Világok a világon belül
Másvilág valójában a kelta istenek lakhelyéül szolgál, különös tekintettel Avalon szigete, ám jó néhány más hivatkozás ezt az egész területet Avalonként említi, amelyet itt Másvilágnak említünk.
Az ide tartozó területek a következők:
- Momur vagy Magh Mor agy Tir Na Bog - Midir uralja, és számos elfszerű teremtmény lakja, néhány földalatti kapu található itt, amelyeken más világokba (köztük a Földre is) át lehet jutni
- Tir fo Thuinn - a tenger és a vihar istenének, Leirnek tengermélyi lakhelye
- Tir inna mBan - a Paradicsom földje, amelyet gyönyörű nők laknak, akik halandó férfiakat rabolnak el
- Tir tairngiri - az Ígéret földje, amelyet Leir fia, Manannan uralta
- Annfwn - a Holtföld, amelyet Arawn, más néven Donn, Mider fia uralt
- Tir nam Beo - az Élők földje, ahová a kelta istenek által legjobban kedvelt lelkek kerülnek
- Sötét Birodalom - a fomóriánok földje

Lakók, élőlények
Másvilág kilenc különböző humanoid fajnak ad otthon. A legősibbek ezek közül a tuatha de danaanok (a kelta istenek) és a fomóriánok, akik önmagukat Gaea leszármazottjainak tartják. Valójában egyik faj sem lakja a Másvilágot, jobban mondva azon belül a leghíresebb vidéket, Avalont. A tuatha de danaanok a Tír na nÓg szigeten, míg a fomórián óriások Másvilág Sötét Birodalmának lakói.
A harmadik faj az elfek csoportja, akik Avalon erdeiben élnek. Jóval alacsonyabbak az előző két fajnál, ugyanis még a 135 cm-t sem érik el. Nagyon ügyes nyomkövetők és íjászok, és ők rendelkeznek a legjobb fizikai erőnléttel. Az, hogy rokoni kapcsolatban állnak-e az asgardi fény vagy sötét elfekkel, nem teljesen tisztázott még.
A negyedik csoport a tündérek faja, akik mélyen Avalon Ezer Bánat Erdejében élnek. Képesek megváltoztatni a méretüket a pár centimétertől az embermagasságig. A tündérek királya Oberon, akit legtöbbször óriásként mutatnak be, és sokszor így is jelenik meg. Igaz, hogy nem annyira veszélyesek voltak a régi időkben, ám a modern kor halandósága, és az emberek dühe és félelme ebbe a világba is eljutott, és ezek a lények idővel vérszomjasakká váltak.
Az ötödik faj a koboldok családja, akik legjobban az elfekhez és a tündérekhez állnak legközelebb. Különösen jó kezük és szakértelmük van a szerkezetekhez, a bányászathoz, így az aranyhoz is. Elbújva élnek Avalon erdeinek mélyén, azon a vidéken, ahová nagyon ritkán téved ember, mert az a vidék teli van mérges gombákkal.
A hatodik csoport az óriások faja, akik 4,5-6,1 méteres magasságukkal kitűnnek a többi fajból. Az idősebb óriások egyedi jellemzője, hogy fejükön szarvak nőnek az idők során. A rokoni kapcsolat az asgardi és olympiai dimenzióbéli óriásokkal még nem tisztázott, de valószínűleg semmi nem köti össze őket egymással.
A hetedik faj az ogrék, akik sokkalta kisebbek távoli unokatestvéreiknél, az óriásoknál a maguk 2,7-3 méteres magasságukkal.
A nyolcadik faj a goblinok vagy hobgoblinok faja, akik törzsekben élnek szerte Másvilágon, a ködös területeken, ahol még a madár se jár, és mindent megtámadnak és felfalnak, ami él és mozog. Legtöbbször elfekre és tündérekre vadásznak.
A kilencedik faj a trollok csoportja, akik egy komplett barlangrendszert alakítottak ki maguknak az évszázadok során Másvilág hegyei alatt. Imádják a fémek minden formáját, de legtöbbször a koboldok aranya után kutatnak. Úgy hiszik róluk, hogy az asgardi trollok leszármazottjai ők, akik évezredekkel ezelőtt kerültek át valami folytán a Másvilág dimenzióba.
De rajtuk kívül még meg lehet nevezni jó pár más élőlényt is, akik ezen a vidéken élnek, úgy mint az egyszarvúak, a szárnyas lovak, sárkányok (némelyik példány képes felvenni az emberi alakot). De a leghíresebb lakók mégis Artúr király és lovagjai voltak, akiket Merlin hozott át a Földről ebbe a dimenzióba, konkrétan Avalonba, ahol aztán Camelot újjáépült, és ahol Artúr tovább uralkodhatott.

Történelem
Réges régen Necrom, egy extradimenzionális mágus talált rá erre a világra, hogy kiaknázza annak óriási, lappangó energiáit, majd észrevette, hogy Másvilág a multiverzumba csatlakozik, így el is indult az időközben összegyűjtött becsvágyó gonosz csapatával. Így került a 616-os Realitásba, ahol szembe találta magát Merlinnel és Feronnal. Feron azonnal tudta, hogy aki előtte áll, az ízig-vérig gonosz, így megidézte avatarját, a Főnix Erőt, ami erőt adott neki, hogy szembeszálljon ellenfelével. Merlin időközben a varázsvilágon keresztül próbált meg segíteni társának, így felállította a Csillagfény Citadellát, amelynek mása már létezett a Másvilágban. Ezen keresztül szemtanúja lett az Omniverzumnak, és jó pár kosztümös hős állta útját, akik az Omniverzum békéjét őrizték. Ezek a hősök végül elszívták Necrom korábban felállított tornyának energiáit és a gonosz elbukott.
Úgy tartják, hogy ez az energia, amelyet a hősök elszívtak, azaz kiszabadult a toronyból, szolgáltatja a Másvilág mágiájának alapenergia ellátását.
A Zöld Kápolna, amelyet a Zöld Lovag véd, is Avalonban épült fel, ahogy a legtöbb nagy hatalommal bíró mágikus tárgy és talizmán, mint a Hatalom Kardja vagy az Igazság Amulettje, is itt jöttek létre.
A számos utat, amelyeken a Földről ide, vagy innen a Földre lehet utazni a Tizenkét Sétáló hozta létre, akik erejükkel összekötötték a két dimenziót, ugyanis akkora hatalommal bírtak, hogy látni vélték a ley-vonalakat. Azonban később hatukat elnyelte a sötétség, ők váltak a Gonosz Sétálókká, míg másik hat testvérük lett a Büszke Sétálók.
A 12. században a fomóriánok megtámadták Avalont, majd pár óra csata után a Gonosz Szem, amelyet szintén Avalonban készítettek el, átalakította a fomórián vezér, Balor energiáját, és azt a követői elpusztítására küldte.
Ebben a században Prester John Avalonba került, és a Gonosz Szem ereje megszállta.
A modern korban a démon, Necromon indult el Avalon felé a Gonosz Sétálókkal, ám őt hamarosan Britannia Kapitány (az Igazság Amulettjét megkapva Merlintől vált ezzé a hőssé), a Fekete Lovag és a Büszke Sétálók csapata visszaverte.
Joshua Stragg megkapja a Hatalom Kardját, így a Fosztogatóvá válik.
Roma a Fantasztikus Négyessel tárgyal a Csillagfény Citadellában Franklin Richards állapotáról, ugyanis a fiú Merlin szerint a multiverzum elpusztulását válthatja ki.
A Tó Hölgye a Fény Kardját és az Éjszaka Pajzsát átadja Dane Whitmannek, a Fekete Lovagnak.
Britannia Kapitány és Meggan összeházasodnak Avalonban.
Később a Mesterelme megszállta Merlin lányát, Romát, hogy vegye át Avalon irányítását. Mesterelme csapata igen sok védőt lemészárolt, amikor is Britannia Kapitánynak sikerült kiűznie Roma fejéből a gonoszt, és sikerült le is győznie Mesterelmét is. Hamarosan Britannia Kapitány lett Másvilág új uralkodója.
Pár év múlva egy őrült Merlin támadta, majd ölte meg Romát, az igazi Merlint pedig a Sötét Birodalomba zárta a tündérkirály, Oberon segítségével. Roma követője, Saturnyne Britannia Kapitányt és néhány társát a 616-os Realitásba küldte, mivel úgy gondolta, hogy ott jobban elkél a segítségük. Ezután történt az, hogy a skrullok el akarták foglalni Másvilágot, ám Merlin elárulta Britannia Kapitánynak, hogy csak úgy nyerhetnek, ha feláldozza magát a skrullokkal vívott harc közben. Míg a skrull mágus arra készült, hogy ellopja Másvilág mágiáját, addig Merlin egy MI13 ügynök, Pete Wisdom segítségével kimenekítette magát a Sötét Dimenzióból, és magába szívta az összeszedett mágiát. Merlin feltámasztotta Britannia Kapitányt, aki sokkal erősebben tért vissza, és aki legyőzte a skrullokat.
Az átmeneti gyengeséget látva Morgan le Fay indított azonnal támadást Braddock ellen, ám Thor segítsége, és Braddock csele (átruházta Britannia Kapitány hatalmát Kelsey Leigh-re) legyőzte és elűzte Morgan csapatait.

Megjegyzések, érdekességek
Merlin azt állítja, hogy ő alkotta meg Másvilágot, ám mindenféle manipuláció és a hősök többszöri átverése miatt, ez a dolog nem erősíthető meg.
Svartalfheim sötét elfeinek elnevezése angolul faeries, ahogyan a Másvilágon élő tündérek elnevezése is, azonban a rokoni kapcsolat kizárható.
A Cassidy Keepben élő koboldok, köztük Eamonn O'Donnell (X-Men I. #101.) feltehetően Másvilágból származnak.