Ősi Telek Szelencéje - Casket of Ancient Winters

850551-caskofancientwinters_01.jpg

Első megjelenés: Thor #346. - 1984. augusztus

Az asgardiak ezt a tárgyat a fagyóriásoktól kobozták el, ugyanis ez az apró doboz tartalmazza Fimbulwintert, azt a hatalmas és pusztító telet, amely Ymirhez köthető, de emellett a Ragnarököt is elindíthatja. Ezer gyilkos tél erejével ér fel Fimbulwinter.
Réges régen Surtur használta arra, hogy legyőzze vele Thort. A tűzdémon akkoriban szabadon engedte a fagyos erőt a Földön, ami nagy felfordulást okozott, ám a földi hősök oldalán Thor győzedelmeskedett.
Valamikor később a szelence Malekith, az Átkozott sötét elf kezei között jelent meg, aki Asgard ellen használta azt. Olyannyira katasztrofális erő szabadult el, hogy a hideg elérte Hel birodalmát is Vollát és Helát kellemetlen meglepetésként érve. Mellettük még Ulik, az ott élő trollok legerősebbike is menekült.
Úgy tűnt, hogy a pusztítást, azaz azt, hogy minden megfagyott, nem lehet meggyógyítani, ám Sifnek eszébe jutott a Végtelen Napok Drágaköve, amely Odin kincstárában pihent. Ezt aztán Thor szerezte meg, és erejével eltüntette Malekith pusztítását. Miután a viharisten legyőzte az elfet, a Szelencét és a Drágakövet egy-egy ismeretlen dimenzióba küldte.

Alternatív realitások

1610-es Föld - az itteni Szelence a wyomingi Pegasus Projekt épületében van elhelyezve és védve

12041-es Föld - Lokinak valahogyan sikerült fegyverének markolatába helyeznie a Szelencét, amellyel új jégkorszakot hozott New Yorkra

1000px-casketofancientwinters-thor.png

199999-es Föld, a Marvel Filmes Univerzum világa - a kezdetek óta a Szelence a jöttünök, jégóriások kezében volt, amíg 965-ben a norvég Tønsbergben folytatott csata során az asgardiakhoz került. Több ezer évig Odin kincstárában pihent, míg nem Loki meg nem szerezte. Megfagyasztotta vele a Bifrostot, hogy Jötünheim elpusztuljon és Asgard örököse legyen, ám Thor ebben meggátolta, elpusztította a hidat. A koporsó később visszakerült Odin kincstárába és valószínűleg megsemmisült, amikor Surtur elpusztította Asgardot, vagy épp az űrben kering valahol.