Régi Öregek - Great Old Ones

many-angled_ones_from_thanos_imperative_vol_1_6_001.jpg

Első megjelenés: Árnyékok Tornya (Tower of Shadows) #6. - 1970. július

Alkotók: H.P. Lovecraft, Grant Morrison, Wally Wood

Más nevek: Nagy Öregek, Idősebb Istenek, Idősebbek, Sötét Istenek, Chthonic Entitások, Lovecraft Istenek, Ősi Istenek, Névtelenek

Lakhely: Multiverzum, R'lyeh, Vanaria, Zemizar, Zamora, Xuthal, N-Zóna, Külső Sötétség

Történet

Ezek az istenek olyannyira idősek, hogy még magánál a Földnél, de még az univerzumnál is öregebbek. Könnyű kikövetkeztetni, innen kapták gyűjtőnevüket is.

Több Idősebb Isten vezette ezt a társaságot, úgy mint Shuma-Gorath, az igazi tündérkirály - Oberoth'm'gozz, de ott volt még Yog-Sothoth, vagy Chthon is, akit akkoriban a legnagyobb uralkodónak.
Vezetőjük, hierarchiájuk, ha van ilyen, jelenleg ismeretlen.
Számos ősi könyv megemlíti őket, különösképpen Shuma-Gorathot. Ezek a könyvek a Kimondhatatlan Kultusz írásai, a Thanatoszi-kötetek és a Fekete-tengeri tekercsek.

Eredet

Annak ellenére, hogy néha egy fajba sorolják őket, arra, hogy közös eredetűek vagy ugyanabba a fajba tartoznának, nincs konkrét bizonyíték.

Íme a különféle variációk a besorolásukra

- extradimenzionális démoni lények - régebben kozmikus entitásként néztek rájuk, akik az univerzumok közötti terekben éltek, és akik valamilyen módon kapcsolatban álltak a démonokkal.
- anyagtalan vadállatok - a gonoszság megtestesítői
- az univerzum vérei és könnyei - Asteroth szerint a teremtés káoszában születtek
Néhányukról úgy gondolják, hogy a Földről származnak. Ilyen volt Chthon, Dagon és Ea.

Egységes fajként történő azonosítás

- csillagfejűek - olyan bestiák, amelyek az űrben jöttek létre, és a Földön helyezkedtek el, ahol hatalmas városokat építettek
- igazi tündérek - tintahalfejű, rovarszárnyú humanoidok

Őskor és távoli múlt

Tanulmányok szerint az Öregek már a teremtés előtt "lakták" a létezést, már, ami akkor létezett. A Névtelenek csoportja milliárd évekkel ezelőtt uralkodtak a semmiben, míg a legismertebbek, köztük Shuma-Gorath és más öregek millió évvel ezelőtt jöttek létre, és kínozták az akkor élő kezdetleges élőlényeket.
Imádták a tüzet, a  vért, a pusztulást, az áldozatokat, a halált, mindent, amit a halandóktól meg tudtak kapni vagy el tudtak venni.
Miután az első majmok két lábra egyenesedtek, a Földön N'Garthl uralkodott, miközben a kezdetleges majomemberek csak úgy tekintettek rá, mint "egy hatalmas gyalog a teremtés árnyékában, egy az elképzelhetetlenek közül".

Eltűnés

Nagyon sok ismert, kevésbé ismert és ismeretlen esemény vezetett ahhoz, hogy az Öregek eltűntek a Földről.
- több mint egy millió évvel ezelőtt Suma-Neg időutazó varázsló az akkor élt emberekkel elűzte Shuma-Gorathot a Fölről
- millió évekkel ezelőtt istencsoportok harcoltak egymással, és Chthon vesztett, így menekülnie kellett
- tudni lehet, hogy nagyon sokan léteznek a Földön, akiket meghívtak ide, de többségüket meggyilkolták, megint mások elsüllyedt tengerekben alszanak és felébresztésre várnak
- sokan úgy tűntek el, hogy újjászülettek a mérgezéseknek, a pusztulásnak, háborúknak hála (ilyen volt Cthulhu is)
- az Őrület-hegységében, Lengben élő csillagfejű isteneket a rabszolgáik, a shoggothok öltek meg
- sokakat más dimenziókba üldöztek el

Imádatok

Hogy bosszút álljon Lupus Dalvalte kapitányon, Reimos kapcsolatba lépett R'Lyeh fekete isteneivel, akiknek ezer fiatal kecskét áldozott fel.
Gol-Gorothot Bal-Sagoth városában imádták. Kultuszát Gothan főpap vezette, akinek egy elpusztíthatatlan bálványa volt a város közepén lévő templomban.
Xuthal városában Thoghoz imádkoztak.
Zemizarban és Zamorában a kecskeistent, Sahb Delanzart szerették. Az istenről elnevezett testvériség megpróbálta összegyűjteni az Ezer Fiatalt, akiknek feladata az lett volna, hogy Delanzar bosszúálló hadseregének ezer századát vezessék az isten oldalán. Ezt a tervet Konan meghiúsította.
A Meg Nem Bocsátottak Suma-Ket vezetésével imádkoztak az Öregekhez időszámításunk előtt 5800-ban.
Vanáriában a Szörnyeteg Isten áldozatokat követelt több évtizeden át, amíg Beowulf fizikai és szellemi formáját meg nem semmisítette.

Modern kor

Shuma-Gorath, N'Gabthoth szolgája végül felébredt, de nem sokáig pusztíthatott, mert Dr. Strange bizony legyőzte őt. Később Kathulost is sikerült két vállra fektetnie.
Az Urthona elleni harc során Strange-nek több hatalommal bíró tárgyat kellett elpusztítania, aminek hála, több ősi gonoszt sikerült kiengednie rabságából. Végül segítséggel, nagy nehezen, de legyőzte őket is.
Asteroth, Chthon és Shuma-Gorath részt vettek az Ördög Érdekképviseleti Ülésen, ahol a démonok és az Öregek a Kígyó fenyegetését beszélték meg.

Jellemzők, tulajdonságaik

- ezer és egy kinézetük lehet a több száz csáppal rendelkező karoktól és lábaktól az arcon elhelyezkedő poliplábakon át a hatalmas szárnyakig
- gyakorlatilag óriási hatalommal bírnak
- a pusztítás, a halál a mindenük, ezzel "táplálkoznak"
- méretük a kutya marmagasságától a több száz méterig terjedhet

Megjegyzés

- nagyon sok Idősebb Isten a Lovecraft-mítoszokból lett átvéve a Marvel Univerzumba, a többségüket viszont a Marvel világ alkotói hoztak létre