Égiek - Celestials

celestials_race_from_uncanny_x-men_vol_2_3_001.png

Első megjelenés: Égiek #1. - 1976. július

Alkotó: Jack Kirby

Lakhely: az Űristenek Városa

Más nevek: Kísérletezők, Analizálók, Próbálok és Tesztelők, Látogatók az Égből, Alkotók, Űrtitánok, Csillagóriások, Űristenek

Átlagos magasság: 600-1000 m

Átlagos súly: 200-300 tonna

A faj tagjai kozmikus lények, akik ismeretlen okokból befolyásolták az emberek történelmét. Ezenfelül felelősek voltak az emberi evolúció haladásáért, az ő fajukhoz köthető az Örökkévalók és Deviánsok kialakulása, valamit a legtöbb mutáns létrejötte, ugyanis ők ültetik be az x-gént az emberekbe.

Eredet

Kezdetben csak egy világegyetem volt, az Első Firmamentum, ami tökéletes volt. Az Első úgy döntött, hogy életet teremt, így alkotta meg az Égieket. Míg néhányuk imádták teremtőjüket, mások saját maguk teremtettek életet. Ezen Égieket aztán elnevezte Aspiránsoknak, Kétszínű Lázadóknak, azaz Akik Maguk a Csillagok néven is illettek. Ezen Égiek saját alkotásaikkal akarták teleszórni az univerzumot, emellett azt is, hogy az univerzum megváltozzon, majd végül meghaljon. 

Az Égiek háborúja

Háború tört ki az Égiek és az Aspiránsok között.
Az Aspiránsok létrehoztak egy Istenölő páncélt, amely a háború mérlegét feléjük billentette, de ez nem azt jelentette, hogy a másik oldalnak sem voltak nagy hatalmú, elképzelhetetlen fegyverei.

Nem sokkal a háború kitörése után az Első Firmamentum a fegyverek hatására feldarabolódott, ezáltal új univerzumok százai jöttek létre. Megalakult a Második Kozmosz és az Első Multiverzum, míg az Első Firmamentum elmenekült.

Második Kozmosz

A Második Kozmoszt, másnéven a Második Végtelenséget a lázadó Égiek gyarmatosították. Ezek a lények hamarosan létrehozták saját szolgáikat Omegák néven, míg a másik oldalon az Alfák jelentek meg.

fantastic_four_604_05.jpg

A Figyelők

Az Égiek mellett hamarosan a Figyelők is szerepet kaptak, akik esküt tettek, hogy nem avatkoznak bele a fiatalabb fajok életébe. Ám évezredekkel később a Figyelők rájöttek az Égiek beavatkozásaira, így egyfajta konfliktus alakult ki a két faj között., amely millió évek óta tart.

black_vortex_from_legendary_star-lord_vol_1_5_001.jpg
A Fekete Örvény

A vortexet 12 milliárd évvel ezelőtt az Égi, Istenfejű alkotta meg. Gara, az egyik Viscardi istenség hozzá fordult segítségért, hogy használja a faján az örvényt, hogy azok képességei kiteljesedjenek. Gara volt az első, aki használta az örvényt, ami miatt hamarosan a Viscardi istenek faja elpusztult.

A Monolit

A legendás Fekete Monolitot is az Égiek hozták létre, azért, hogy óriási mennyiségű adatot rögzítsenek az univerzumról, a fajokról, és minden történésről. A Monolit keresésére Arishem indult Gépember társaságában.
Úgy gondolják, hogy a Monolit segítségével az Égiek nagyban hozzájárultak az egyiptomiak, maják, inkák, atlantisziak és más népek tudományainak és társadalmának fejlődéséhez.

celestials_28race_29_from_avengers_vol_8_26_001.jpg
Az Ős

Négy milliárd évvel ezelőtt az Ős nevű Égi lezuhant űrhajójával a Földön. Ős szomorúan, magányosan halt meg, testét pedig az Északi-Sarkon temették el. Halálának oka az volt, hogy a horda megfertőzte. Beteg, vírussal telt vére és testfolyadékai beszivárogtak a földbe, és áthatoltak a bolygó legtöbb rétegén, de még az evolúcióban is változásokat okozott. Loki volt az, aki rávilágított arra, hogy ez volt az az ok, amiért később nagyon sok ember szuperképességekhez jutott.

Egymillió évvel ezelőtt Zgreb érkezett a Földre, hogy megkeresse Őst. Miután megtalálta a halott Égit, a horda vírusa őt is megfertőzte, így a veszett Sötét Égivé vált, azonban a kőkorszak Bosszúállói legyőzték és eltemették őt azon a területen, amiből később Dél-Afrika lett.

Első látogatás

A két Égi elvesztése után a többi Égi felfigyelt, így az első csoport megérkezett a Földre. A Bosszúállók harcoltak ellenük, de könnyedén legyőzték őket.
Az első látogatás tagjai végül visszatartották a hordát és a vírust, az emberiség pedig elindult a mutáció útján.

A második látogatás és a Nagy Kataklizma

A második csoport időszámításunk előtt 16000 körül érkezett a Földre. Abban az időben a deviánsok és Atlantisz háborúban álltak egymással. Amint a deviánsok megpillantották az űrhajót, azonnal meg is támadták azt. Megtorlásként az Égi űrhajó Lemúrián landolt. Az atlantisziak kiszabadították a deviánsokat, míg az örökkévalók összefogtak az Égiekkel, és Atlantisz elsüllyedt.

Ismert ebben az időszakban még az, hogy Arishem konfliktusba került az Álmodóval. A kettejük közti viszály oka ismeretlen, de valószínűsíthető, hogy a 616-os Földön történt, embereken végzett kísérletek miatt alakult ki. Az Álmodó vereséget szenvedett, Arishem Kalifornia alatt temette el.

celestial_madonna_28earth-616_29_0001.png
I. század

Az Égi Madonna időszámításunk előtt 114-ben jelent meg Zhang Heng palótájánál, Luoyangban.
Kettejük kapcsolatából egy gyermek született, ami valami új, egyedi és tiltott is volt egyben. Madonna tudta nagyon jól, hogy a gyermek születéséhez nagyon sok táplálékra lesz szüksége. Zhang tétovázott: nem tudta, hogy magát a Földet ajánlja fel neki, vagy épp a Holdat. Úgy gondolta, hogy bármit is tesz, a Föld mindenképpen elpusztul. Aztán megszületett az ötlet - Zhang a Napot ajánlotta Madonnának, aki aztán meg is fürdött abban, és el is pusztult. A gyermeket 1956-ban Leonardo da Vinci találta meg.

Harmadik látogatás

A következő csoport 1000 évvel ezelőtt érkezett meg a Földre.
Odin összehívta a régi isteneket, akik közül kettőt, Zeuszt és Vishnut maga mellé vett, és velük támadta meg Arishemet. Arishem végül azzal büntette az isteneket, hogy mindannyiuk saját világát elzárta a Földtől.

uncanny_avengers_vol_1_6_textless.jpg
XI.-XII. század

1150-ben Észak-Mongóliában, a Ho-Lo Shan-hegységben En Sabah Nur uralkodó egy idegen űrhajót pillantott meg az égen, ami aztán lezuhant. Nur az hajóban egy Garbha-Hsien nevű idegent talált, akit azonnal megtámadott. Hsien azonban halhatatlan volt, így Nurnak nem sikerült megölnie, mivel nem tudta, hogyan kell. Garbha elmenekült, Nur pedig elfoglalta a hajóját. Hamarosan egy szfinxet épített a hajó köré, mivel nem igazán értette az irányítását. Mialatt odabent tartózkodott, egy hang, Eson, a Kereső hangja szólt hozzá telepatikusan, aki Apokalipszisnek nevezte Nurt.

thor_vol_1_300_024.jpg
Negyedik látogatás

A 20. században az Égiek azért érkeztek a Földre, hogy megnézzék kísérleteiknek utolsó szakaszát. Dél-Amerikában, egy síkságon telepedtek le, és azzal ütötték el az idejüket, hogy anyagokat és lényeket gyűjtöttek a világ minden tájáról. Odin félt az Égiek hatalmától, így egész Asgard hadba szállt az isteni lények ellen a Föld sorsáért. Thor és az örökkévalók is Odin mellett álltak, ám az Égiek végül győzedelmeskedtek. Azonban a Föld nem pusztult el, mivel Gaea, az egyik ősi istennő közbeavatkozott és minden isteni világból kiválasztott tizenkét különleges személyt, akiket az Égieknek ajándékozott. Az Égiek végül elhagyták a Földet, és létezésüket törölték az emberek elméjéből. 


Az Álmodó Égi

A 21. században Álmodó felébredt börtönében, San Francisco alatt. Haragudott mind az örökkévalókra, mind az Égiekre, de úgy döntött, hogy megfigyeli az emberiséget.
A Bosszúállók nyíltan kijelentették, hogy Álmodó veszélyt jelent mind a Földre, mind az emberiségre, ám az örökkévalók bíztak Álmodóban, és beavatkozásukkal az emberek elfogadták az Égi jelenlétét, aki a Goldengate-parkban figyelt, mint az Arany Égi.

Az idő múlásával Álmodó mentális stabilitása összeesett. Az Evolúció Mestere és Mr. Sinister ezt kihasználva sikeresen meg is sértették aranyszínű páncélját. A Legfelsőbb Égi ezt megtudva egy csapattal a Földre érkezett, de Küklopsznak és csapatának sikerült elküldeni a Földről őket, de csak távoztak, hogy az X-Men megszabadította Álmodót a befolyása alól.

Irtók

Az Égiek úgy gondolták, hogy az élethez és alkotáshoz hozzátartozik a halál is, így létrehozták az irtókat, akik csak a pusztításhoz értettek. Azonban az irtók gazdáig ellen fordultak. Az Égiek rövid idő alatt az összes irtót a multiverzum legtávolabbi pontjába, a valóságot elválasztó falak közötti térbe zárták őket. Évszázadokkal később az irtók elmenekültek.

tiamut_28earth_616_29_003.jpg

Később Árnyék és Sötét Bestia Álmodó segítségével kaput nyitott a 295-s Földre, Apokalipszis világába, ahová az irtók többsége sikeresen át is jutott.

Elfogy az idő

A behatolások megállítására az Illuminátusok megkérték Galactust, hogy szervezzen találkozót az Égiek egy csoportjával. A találkozás közben az Égiek titokzatos módon eltűntek. Ennek az volt az oka, hogy a Túlontúliak minden univerzumban megtámadták az Égieket. Végül sikerült a Túlontúliakat legyőzni.

celestial_destructor_28earth-616_29_from_civil_war_ii_vol_1_1_001.jpg
Nyolcadik multiverzum

Ulysses Kain egy másik dimenzióból a Pusztító Égit hozta át a 616-os realitásba, azon belül is New York városába, a Stark Toronyhoz. A Bosszúállók, az A-Erő, az X-Men, az Embertelenek és sok más hős harcolt ellene és az Égi szolgái ellen. Végül aztán egy varázslat segítségével sikerült visszazárni Pusztítót a saját világába.

land_of_couldn_27t-be_shouldn_27t-be_from_ultimates_2_vol_1_100_002.jpg

Örökkévalóság háború

Mint kiderült a Túlontúliak mészárlásától sikerült több Éginek megmenekülni. Ezeket az Égieket Logosz, Káosz ÚR, Rend Mestere egyesítette. Ám Logosz úgy gondolta, hogy ha elpusztítja az összes Égit, akkor hatalma megnőhet. Az összes Égit elpusztította egy kivételével, akit a Soha Királynője mentett meg. Az utolsó Égi Egy Mindenek Felett lett. Nem sokkal ezután tudta meg, hogy az Első Firmamentum manipulálta Logoszt, hogy minden visszatérjen oda, ahol kezdődött.

Megjelenés

Mindannyian hatalmas méretű, férfi vagy nem nélküli páncéllal bevont humanoidokhoz hasonlítanak.
Többségük akár a 600 méteres magasságot is elérhetik, de néhányuk még nagyobb is, mint például Exitar, aki több mint 6 kilométer magas volt.
Páncéljaik színe változó, ahogyan azok mintái is. Sisakjukon két szem látható, de létezik olyan Égi, akinél több, akad azonban olyan is, akinek egy sincs.
Legtöbbjük egy hatalmas fegyvert visel a hátán, amely inkább egy botra hasonlít, amellyel akár egy egész kontinenst is képesek semmivé tenni.

Belső anatómia

Számos élőlény lakozik az Égiek páncéljában, amelyek védelmi célt szolgálnak, emellett szimbiózisban élnek velük. Ilyenek például a medúzaszerű antitestek, és a szárnyas-csápos lények is.

Páncél

Állítólag senki nem látta őket páncél nélkül, ahogy azt sem, hogy azok milyen anyagból vannak.
A tudósok elmélete szerint a páncélok magukból a hiperűr anyagából születtek meg, és olyan csatornát biztosítanak számukra, amely lehetővé teszi nekik a valóság szabályozását.
A 90266-os Földön azt mondták a páncélokról, hogy azokat gondolatokkal irányítják.
A páncélok létrehozásában Vörös Égi játszik szerepet, az ő feladata az, hogy járja az univerzumot, és kapszulákba gyűjtse össze az energiákat. A legtöbb energiát a Fekete Galaxisból nyerik, amelyről a rigelliai Jegyző úgy gondolta, hogy az Égiek hoztak létre saját maguknak.

Származás

Madonna kijelentette, hogy minden élő bolygó közepébe egy égi tojást ülettek be, és ha az Égi gyermek megszületik, fel fogja falni az adott bolygót, mivel így jut elegendő erőhöz.
Ez a legismertebb szaporodási formája az Égieknek, de ez nem azt jelenti, hogy más módszert nem alkalmaznak. Az viszont nem ismert, hogy a tojás hogyan keletkezik.

Feladatuk

A legtöbb Égi azzal tölti idejét, hogy világokat látogat meg, amelyek fölött Arishem bíráskodik. Ha úgy dönt, hogy a világnak vesznie kell, Exitar elpusztítja azt.
Úgy hiszik, hogy az összes Égi fölött Fulcrum, azaz Egy Mindenek Felett áll, és legfőképp ő dönt a világok sorsáról. Amikor egy Föld elpusztul az ott élő lényekkel együtt, a Föld és az élőlények energiája és életereje is Fulcrumba árad.

Alternatív verziók

9997-es Föld, X-Föld - Kyle Richmond szerint az Égiek ugyanabból az univerzumból származnak, mint a vének. Az itt lévő Égiek is elősegítették az evolúció alakulását. Páncéljuk anyaga itt ismert: vibrán. Képtelenek a szaporodásra, így amikor egy élhető bolygót találnak, vibránt fecskendeznek annak középpontjába, amelyből aztán egy páncélos Égi gyermek születik meg.

4280-as Föld - az Égiek itt megőrültek, és az egész multiverzumot el akarják foglalni. Galactus és Franklin Richards végül legyőzi mindannyiukat.

90251-es Föld - Dr. Doom legyőzi az űristeneket.

X-Bolygó - Exitar a Föld elpusztítására készül, de Thor és a hősök többsége az űrben útját állja. Hüperión olyan ütést mér Exitar fejére, hogy az Égi a Földre zuhan, ami aztán elpusztul.

199999-es Föld, a Marvel Filmes Univerzum világa - a Gyűjtő mutatja be az Égieket a Galaxis Őrzőinek. A visszatekintésben láthatjuk, hogy Eson egy ismeretlen fajt töröl ki a létezésből az egyik Végtelen Kővel. Emellett mind a Gyűjtő és mind a Galaxis Őrzői egy Égi, Jemiah, az Analizáló fejében, a Tudástérben találnak egy ideig otthonra.
Később Ego azt állítja Űrlordnak, hogy ő is egy Égi, sőt Peter is az félig. Ego a hatalmas erejével egy élő bolygót hozott létre maga körül, amit aztán, és persze Egot is, a Galaxis Őrzői elpusztítanak.

Nyelv

A legtöbb Égi az összes létező nyelvet beszéli, legyen az kezdetleges, fejlett, bináris vagy bármilyen.
Egyszer egyikük azt állította, hogyha az ember képes lenne megérteni vagy meghallani az Égiek saját nyelvét, amelynek tizenkétmillió lexikai hangmagassága létezik, akkor krónikus őrület lenne úrrá rajta.
Az Égiek képesek egymással telepatikusan beszélni, mindegy, hogy az univerzum mely pontján tartózkodnak.

Erők és képességek

- hatalmas kozmikus hatalom
- képesek manipulálni az anyagot, az energiát
- halhatatlanság
- képesek életet létrehozni, de el is pusztítani
- túlélik az űr vákuumját
- életben maradásukhoz nincs szükségük sem vízre, sem ételre, sem oxigénre
- képesek a Végtelen Köveket használni semmiféle károsodás nélkül

Néhány híresebb Égi

Arishem, a Bíró, Ashema, a Hallgató, Eson, a Kereső, Callus, az Üresség, Exitar, a Végrehajtó, Gammenon, az Összegyűjtő, Hargen, a Mérő, Ea, a Bölcs, Jemiah, az Elemző, Nezarr, a Számláló, Obliteron, Fulcrum - Egy Mindenek Felett, Oneg, a Próbáló, Tefral, a Földmérő, Tiamut, az Álmodó, Ziran, a Tesztelő, Devron, a Kísérletező, Gamiel, a Manipulátor, Groffon, az Öklendező, Scathan, a Jóváhagyó, a Vörös Égi, a Kék Égi, Vörös-Kék Bíró, Istenvadász, Valknar, az Exhumáló, Madonna

Érdekesség

- bizonyíték van arra, hogy az Égieket közvetlenül teremtették meg, és a tetteiket az Örökkévalóság irányítja