Voldi

voldi_001.jpg

Első megjelenés: Vasember vol. 5. #6. - 2013. április

Származási hely, lakhely: Voldi Könnye

Bőrszín: lila, vörös, narancs, kék, és ezen színek árnyalatai

Felépítés: humanoid, emberszerűek

Népesség: korábban 60200 fő, mára már kipusztították őket

Kormányzatuk típusa: monarchia

Biológiájuk

A voldik madárszerű humanoidok, akik az evolúciós fejlődés során madarakból alakultak ki. Haj helyett fejükön tollakat viselnek, amelyek szintén megannyi színben pompáznak.

Homlokukon furcsa és hátukon furcsa kinövéseket, vonalakat viselnek, amelyről úgy gondolták, hogy a hangképzésben van szerepük. Igen gyönyörűen énekelnek, talán az összes ismert és ismeretlen faj közül a legszebben.

Viselkedésük

Igen barátságosak, valójában mindenkivel. Főleg a nőnemű voldik, akik könnyedén el tudnak csábítani más humanoid fajok hímnemű egyedeit. Dekadensek, udvariasak, romantikusak, ahhoz képest, hogy millió évekkel ezelőtt harcias népként éltek. Kultúrájuk leginkább az ókori görögökére hasonlított.

Vallás

Tisztelték az összes kozmikus lényt, és ezen istenek imádatából nyerték erejüket.

Történetük

A Voldi Könnye nevezetű mesterséges bolygón élnek, amelyet ősidők óta Galactusból, a Főnix-erőből és az univerzumból nyernek ki.

A bolygó köré egy álcázó eszközt telepítettek, amelyet Voldi Szívének neveznek, ez pedig arra szolgál, hogy önmagukat és planétájukat is elrejtsék a kíváncsiskodó és rosszakaró szemek elől. Legfőképp fiatalabb kultúrákra támaszkodnak, a shi'arokra és a kreekre, akikkel megosztják a védelmüket. Tőlük aztán átveszik a kree jogrendszert és a shi'ar divatot is.

A modern időkben a 451-es számú rigelliai felvevő rájött, hogy a voldik tulajdonában egy hatalmas energia van, a Voldi Szíve, amit meg akart szerezni. Ebben az időszakban Vasember a voldiknak segített a Főnix-erővel szemben, 451-es pedig sikeresen megtámadta a bolygót. A robot szövetségesnek adta ki magát, így a csata hevében Vasembert nevezték meg bűnösnek. Ahhoz, hogy Tony tisztázza magát, elvégezte a shay-tah futás nevezetű próbát. 451-es ellopta a Szívet, így az Égiek rátaláltak a bolygóra, felrobbantották azt az összes voldival együtt, mivel túlságosan szenvtelennek gondolták a fajt, és büntetésképpen hajtották végre a pusztítást.

Érdekesség

- a szakáll viselése rendkívül sértő számukra - nem tűrik azt, hogy egy voldi vagy egy más fajtabéli lény viseljen szakállt a Voldi Könnye bolygón
- a voldikat eredetileg shi'ardnak nevezték el, ám ezt megváltoztatták, mivel zavaró lett volna hasonlósága a shi'ar faj nevével