A Nagy Kataklizma - Great Cataclysm

great_cataclysm_from_eternals_vol_1_2_001.jpg

Első megjelenés: Furcsa világok #2. - 1959. február

Alkotók: először Stan Lee, Robert Bernstein, Jack Kirby és Don Heck ábrázolják, majd jelentős kiegészítésekkel Steve Gerber, Peter Sanderson, Howard Chaykin, Jim Mooney, Mark Bagley és még sokan mások szövik bele a történetekbe

Helyszín: Atlantisz és Lemúria

Időpont: Krisztus előtt 18.000 környékén

Más nevek: Atlantisz bukása, Lemúria és Atlantisz bukása, Nagy Árvíz, Nagy Katasztrófa, Noé Árvizei, Felfordulás

Történelem

A nagy kataklizma előtt a világ négy földtömegre oszlott - Amerika, Atlantisz, Lemúria és Thuria. Az emberiség számos démoni fajt, kígyó-, farkasembereket és idősebb fajokat legyőztek, hogy elérjék a Föld irányítását. Kull uralkodásának idején Atlantisz igen civilizálatlan állam volt. A következő 500 évben azonban Atlantisz túlnőtte magát a többi civilizáción nagy birodalmat építve ki és fejlett technológiát kialakítva. Az Antarktiszon hamarosan létrejött Pangea, ahol amolyan "vidámparkot" hoztak létre saját maguk szórakoztatására.

Évtizedekkel később egy Kloto nevű apró lény egy szent tárgyat lopott el Atlantiszból, amely abban segített az államnak, hogy a száraz területeket elválasztotta a tengertől. Egy varázsló később Klotot is meglopta, majd őt és társait is a Föld középpontjába zárta a lopásért.
Krisztus előtt 18.000 környékén az Égiek második hordája a Földre érkezett. A deviánsok az emberiség nagy részét meghódították, kivéve Atlantiszt. A deviánsok Lemúriában telepedtek le.

Valamivel később Zartra hercegnő elmenekül Lemúriából, és feleségül megy az atlantiszi Kamuu királyhoz. Eközben néhány alkimista a kígyóférfiakkal összeállva létrehozzák a Kígyókoronát. Atra feláldozza saját lányát, Antiliát Setnek.

Zther-Na varázslónő megjósolja Atlantisz elsüllyedését. Kamuu király elűzi őt Atlantiszból. Utazásai során Zther-Na legyőzi a démoni Sötétben Járót Valka és Agamotto segítségével. Daimon Hellstrom, Sátán fia Katherine Reynolds és Byron Hyatt társaságában visszautazik az időben. Azonnal fogságba esnek és Atlantiszra kerülnek. Elmondják Kamuunak, hogy közeledik a kataklizma, ám megtudják, hogy Zther-Na már nincs Atlantiszon, így a trió elmenekült. Lemúria lakói ezalatt deviáns hajóhaddal támadnak Atlantisz kupolás fővárosára. Kamuu és Zartra a város fűtésére szolgáló magma gödröket felhasználva próbálják visszatartani a deviánsokat. A betolakodók elpusztulnak, ám a gödrök használata még rosszabb hatást vált ki - földrengések rázzák meg az államot.
Egy Nolem nevű zsoldos betör a palotába, és megöli Zartrát, aminek hatására Kamuu beleőrülve a nő halálába a trónhoz láncolja magát.

Atra a Kígyókoronát használva támadja a deviáns császárt, Phraugot, ám megdöbbenve tapasztalja, hogy a Korona nem működik Phraug ellen, mivel a deviáns uralkodó Settel tárgyalt, és elnyerte az istenség kegyeit. Atra és Phraug megküzdenek, de mindketten életüket vesztik. A két harcos holttestét megrettentésként hagyták a csatamezőn.

Az Égiek Lemúrián értek földet, ahol a deviánsok azonnal megtámadták őket. Az Égiek egy óriási erejű nukleáris robbanást idéztek elő, aminek hatása és az Atlantisz környékén zajló földrengések együttese idézték elő a Nagy Kataklizmát. A történészek úgy hiszik, hogy a Kataklizma beindulásában nagy szerepet játszottak atlantiszi varázslók is, akik omphaloszokat használva gyengítették meg Atlantiszt. Tuzun Thune és Rotath varázslók visszaküldik Kullt 500 és Vörös Szonját 8000 évvel a múltba, hogy tanúi legyenek a Kataklizmának. Nem sokkal később visszakerülnek saját idejükbe. Aznap, amikor Atlantisz elesett, a Sötétség Szíve a Földre érkezett.

A robbanás idejében Varnae, a vámpír altatásba helyezte magát, ahol 8000 évig aludt. Astartát, Mu hercegnőjét egy tengeri istenség halhatatlanná teszi, így a nő túléli a Kataklizmát, és egy Kelka nevű szigetre kerül. A süllyedés következtében az Atlantiszban található Trapezohedran kő elveszett az óceánban.

Az Égiek hátra hagyják az Álmodó Égit, testéből eltávolítják lényét egy fegyverrel, amelyet az örökkévaló Druignak és Valkinnak adnak, ami aztán a Szelek Piramisába kerül. Az Álmodó Égit Kalifornia alá temetik.
2000 lakos túléli a süllyedést mikroszkópikus méretűre zsugodorva. Együtt egy várost hoznak létre, Ogarthot, amelynek népessége 1959-re eléri az egy millió főt. Néhány atlantiszinak sikerül városát törhetetlen kupola alá zárni, amelyet aztán műszaki és mesterséges környezettel látnak el. Ezt Hollandiának, Holland Világnak nevezik el. A város túléli a süllyedést és évszázadok alatt egyre csak mélyebbre és mélyebbre süllyed az óceánban, míg nem eléri a Földalatti, Szubterra térséget.

Sátán fia a múltban Zther-Na segítségével legyőzi a gonosz Kometest, távolról pedig tanúja Atlantisz elsüllyedésének. A tironi kontinens egy része is víz alá süllyed. A varázslók az itt élő állatokat víz alatt lélegző lényekké varázsolják. Az Omphalost a Kataklizma után elrejtik, miközben a Piktív-szigetek lakóit a pusztulás kiirtja. Bizonyos részek, mint Ruta és Avalon , túlélik a süllyedést, és a tenger felett szigetként maradnak fent.
A neandervölgyi Cole, Gort és Egyszemű, akiken a deviánsok kísérleteztek, a robbanások alatt megmenekülnek a rabságból. Cole elszakad társaitól és családja keresésére indul. 15 évvel később jön csak rá, hogy családja már nem létezik.

Utnapishtim egy bárkát épít, amelyre felviszi családját és minden élőlényből egy párt, hogy túlélje az özönvizet.
Atlantisz lakóinak többsége Antilliába, egy hét szigetből álló államba vándorolnak. Más törzsek a szárazföld felé veszik az irányt. Ők voltak a hübóriaiak ősei.

A Vadföldön élők nagy számban elvándoroltak Pangea erdeiből. A katasztrófa miatt Pangea nagyobb része víz alá süllyed, de a hegyek ölelte vidékek szárazon maradnak. A népesség 75%-a hal meg a felfordulásban, a túlélők barbárokká válnak. Valójában a Kataklizma előtti népesség csak 10%-a éli túl a katasztrófát. Noha a deviánsok képesek voltak megmenteni Lemúria egy részét, azt a dicsőséget elveszítették, amellyel a Kataklizma előtt bírtak. Sokan visszavonultak Szubterránba.

Fortisquiai gyarmatosítók az Üstökös űrhajóval a Föld felé tartanak. Az Üstökös megsérül, a hajó lezuhan. A személyzetből csak négyen élik túl a zuhanást, egyikük Daemond, elveszíti emlékezetét. Később laboratóriumot állítanak fel Vadföldön.

Krisztus előtt 17.000 és 15.000 között kisebb Kataklizma következik be, amelyek tovább mozgatják a kontinenseket. Nagyon sok atlantiszi és pict menekül Thuria szárazföldjeire. Ezen a vidéken Thuriát vastag, zöld dzsungel borította, amelyet vad hegyek öleltek, a tavak pedig régi, elfeledett városok fölött pihentek. A keleti partra eljutott lemúriaiak az ott élő emberek rabszolgáivá váltak, majd végül fellázadtak parancsolóik ellen, és a trónra Khitait, a kínai nép ősapját ültették. A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők nyugat felé mozogtak, legyőzték a kígyóférfiakat és megalapították Stygiát.

A kontinens érintetlenül maradt déli részén a zhemrik államot alapítanak. A távoli északra, a jeges, hideg vidékre is kerülnek túlélők, akik aztán alkalmazkodnak a téli időjáráshoz, és le is telepednek. Időszámításunk előtt 6000 körül az elsüllyedt Atlantiszt a Homo Mermanus faj tagjai gyarmatosítják. Kamuu lesz az új uralkodó.

Atlantisz a Marvelnél

Az elsüllyedt államnak igen bonyolult története van a Marvelnél: Namor, Konan, Égiek, Ka-Zar, Szörnyeteg, Kábel és egyéb sorozatok adják meg a történet részleteit. Namor persze a legszorosabban kapcsolódik Atlantiszhoz, ám az 1940-es és 50-es években egyáltalán nem használták az Atlantisz nevet.

1971-ben aztán megjelent Konan, a Barbár története, amelyben szerepelt a Kataklizma és Atlantisz is. Ez egy kicsit visszalépést jelentett az állam süllyedésével kapcsolatban. Aztán Kull is hamarosan megkapta saját sorozatát. Mindkét karakter engedéllyel bírt, ám nem volt világos, hogy kalandjaik a Marvel Univerzum részét képezik. Aztán 1973-ban kiderült, hogy mindkét hős és történeteik az Univerzum részét képezik.

Érdekességek

- a Bibliában a hatalmas árhullámot Noé és családja éli túl, ám a Marvel világában a hajón Utnapishtim utazott
- az árvíz után állítólag Yahweh egy hatalmas szivárványt tett az égre, ezzel jelezve, és ígéretet téve, hogy soha többé nem pusztítja ki az emberiséget

Alternatív realitás vagy Fővilágbeli Ellen-Föld?

Egy ismeretlen világban a Kataklizma következtében minden és mindenki elpusztult. A Föld teljes mértékben víz alá került. Ebbe a világba érkezett meg Thor és Ulagg, akiket Odin azért bízott meg, hogy teremtsék újra az életet ebben a világban, beleértve az emberiséget is. A történet során többször van célzás arra, hogy valójában a Kataklizma és az özönvíz utáni időszakban járunk. Ulagg tudja, hogy ebben a világban gonosz emberi lények éltek, ám mindenki megfulladt. Az élet száz millió éven keresztül folyamatosan zajlott itt, ami hónapok alatt vége lett. A történetből még azt is megtudjuk, hogy Thor ekkortájt még nem volt méltó Mjölnir viselésére.

Az egyetlen probléma az, hogy az elpusztult Föld megköveteli a valós Föld létezését valahol az űrben. A Marvel Univerzumban ez nem egy elküzdhetetlen probléma. Végül is az Evolúció Mestere alkotta meg az Ellen-Földet. De ki mondta, hogy ő volt az első? Talán az örökkévalók vagy az Égiek megalkottak még egy Földet évezredekkel korábban... Esetleg Odin volt maga, aki látván azt, hogy az intelligenciával rendelkező emberi fajok csak gonoszok voltak, eltörölte őket, amikor egymás ellen fordultak.

Ez is egyfajta gondolatmenet... De ha a Marvel Unvierzumon belüli rációt akarjuk vizsgálni, akkor egyszerűen csak a múltban történt a dolog, a Nagy Kataklizma utáni időszakban, a Föld azon területén, amelyet az áradás és a pusztítás teljes mértékig letakarított, minden életet elpusztított. Erre a területre érkezett meg Thor és Ulagg abban az időben, amikor Thor még nem érdemelte meg Mjölnir használatát.

A Kataklizma túlélő városai, államai, vidékei

- Negari
- Antillia
- Zothique
- Hollandok, Holland Világok
- Vadföld
- Ruta
- Opar

A Kataklizma isteni beavatkozásai

- a hübériai korban úgy gondolták, hogy a pusztulást Lemúria istenei okozták, mivel haragudtak a deviánsokra és a tengerbe húzták Lemúria szigetét
- az Annunaki istenekben hívők úgy hitték, hogy Dagannak köszönhető az áradás, amely megsemmisítette az embereket, és Ea volt az, aki segített a bárkán lévő férfinek és családjának
- a Biblia ugyebár Isten haragjának hiszi az áradást
- a Suit nevű kibernetikus entitás kijelentette, hogy az árvíz soha nem történt meg, és hogy az erről szóló mesék és történetek csak kitalációk, és túlzások, ugyanis az ő faja volt az első, aki az emberiséget megsemmisítésére tettek próbát, ám ez nem történt meg

Más befolyásoló tényezők, amelyek kiválthatták a pusztulást

- rendkívül erős mágnesek, amelyet egy nagorbui atlantiszi tudós hozott létre
- az atlantiszi Kalgantor rendkívüli tömege
- a Sötétség Szíve, egy földönkívüli fegyver

1610-es Realitás

- Atlantisz bukását és elsüllyedését, de emellett az egész Kataklizmát Tan-Ed-Drul okozta