Augiász istállója

Első említés: Thor I. #291. - 1980. január
Első megjelenés: Herkules III. #1. - 2005. június
Írók: Greg Pak, Fred Van Lente
Ceruzarajz: Rafa Sandoval
Színezés: Roger Bonet
Szerkesztő: Mark Paniccia
Elhelyezkedés: Görögország, Elis városa

Történet
A hatalmas istálló, amellyel az emberek egyáltalán vagy alig foglalkoztak, az elisi király, Augiász tulajdonában volt. Óriási szarvasmarha- és kecskeállománnyal bírt a király, és ezek az állatok ebben a nagy hodályban éltek, és annyi trágyát termeltek, amellyel a király teljes birodalmában lévő földjeit be tudták borítani, hogy azok megművelhetők és termékenyek legyenek.
Ez volt Herkules ötödik munkája a tizenkettő közül.
Az argonautákkal való ideiglenes bukás miatt Eurisztheusz király megparancsolta Herkulesnek, hogy takarítsa ki egy nap alatt Augiász király istállóját. Herkules tárgyalásokat folytatott Augiásszal, hogy megteszi, amit kértek tőle, de úgy, ha az istállóban élő marhák egy tizedét a király neki adja. A hős nem bízott a királyban, így tanúként a király fia, Phyleusz is jelen volt.
Herkules elkezdte a feladat végrehajtását, ebben pedig az örökkévaló, Elfeledett, azaz Gilgamesh is segített, még pedig úgy, hogy a közeli két folyót (Aplheusz és Peneusz) eltérítette az istálló felé, hogy azok kimossák a trágyát onnan.
Augiász időközben megtagadja Phyleusz tanúskodását, és elzavarja a fiút a királyságból (évekkel később azonban visszatér, és átveszi apja helyét a trónon).
Később kiderült, hogy Eurisztheusz király ezt a feladatot nem fogadta el, mivel más valaki is segített neki, ugyanúgy, mint a hidra legyilkolását, ahol pedig unokaöccse Iolausz volt a jobb keze. Ezen két próba miatt adott még kettőt Herkulesnek: az amazon királynő, Hippolyta övének ellopását, és Cerberus felhozatalát az Alvilágból.

Érdekesség
- Herkules nem tudta, hogy Gilgamesh takarította ki az istállót, ugyanis ő is azt az ötletet gondolta ki, hogy majd eltéríti a két folyót az istálló felé, ám mikor belekezdett volna a víz már azon keresztül hömpölygött - ezt ő isteni beavatkozásnak vélte
- az istállót időszámításunk előtt 1263.-ban mosta át Gilgamesh (és Herkules), előtte 30 évig nem volt kitakarítva
- az építmény közel 3000 szarvasmarhának és kecskének adott otthont