Trójai Háború

Első megjelenés: Thor Évkönyv #8. - 1979. november
Író, szerkesztő: Roy Thomas
Ceruzarajz: John Buscema
Tinta: Tony DeZuniga
Helyszín: Trója, Dardani-fennsík, Sidonon, Mysia, Phrygia, Teuthrania, Lyrnessus, Chryse, Ida-hegy, Pedasus
Ideje: időszámításunk előtt 1193.-1183.

Történet
Phthia királya, Péleusz és Thétisz tenger istennő esküvőhöz készülődtek, ám Erisz, a viszály istennője megharagudott rájuk, hogy egyáltalán nem kapott semmi meghívót az ünnepségre, így hát ellop egy aranyalmát a Heszperidák kertjéből, amely ugye Héra tulajdonában voltak.
Bosszúból felírja az almára, hogy a "legszebbnek", majd behajítja az emberek közé. Héra, Athéné és Aphrodité mind maguknak akarják az almát, de nem tudnak dönteni, így Zeuszt kérik meg, aki elutasítja a választást. A főisten megkéri Hermészt, hogy keressen egy halandót, aki majd átadhatja az almát a legszebbnek.
Az istenek hírnöke Páriszt találja alkalmasnak, akinek aztán Héra a királyság feletti uralmat ajánlja, Athéné a világ titkainak megismerését, Aphrodité pedig a legszebb nő szerelmét. Párisz a szerelem istennőjének ajándékozza az almát, így Héra és Athéné bosszút fogadnak.
Időközben Párisz Trójába utazik, hogy visszavigye apjának a trójai katonák által ellopott szarvasmarhákat. A királynő, Hecuba, aki valójában a fiú eredeti anyja volt, felismeri fiát, és megijed visszatértére, ugyanis egy jóslatban a fiú okozza majd Trója pusztulását.
Spárta királya, Tyndareusz úgy döntött, hogy férjet keres lányának, Helénének, aki Léda és Zeusz lánya volt valójában. Heléné akkoriban Görögország legszebb nője volt, aki előtt a legtöbb katona, uralkodó, herceg és nemes letérdelt. Tyndareusz csak úgy nem akarta senkinek odaadni a lány kezét, így megfogadta Odüsszeusz tanácsát, hogy megvédje királyságát és Helénét is. A javaslat szerint Odüsszeusz unokahúgát, Penelopét rakták Heléné helyére, akit Spártába menekítettek.
Párisz ezalatt megtudta, hogy ő trójai herceg. Testvére, Hector Spártába küldte, hogy rendezze Görögország és Trója békés kapcsolatát, de ez csak ürügy volt arra, hogy ne teljesüljön a prófécia. Párisz és Heléné azonnal egymásba szerettek, amint meglátták egymást - így hát teljesült Aphrodité ígérete. Azonnal visszamenekült szerelmével Trójába. Mükéné királya, Agamemnon pedig ezt megtudván háborút hirdetett Trója ellen.
A vérontás elkerülése végett Odüsszeusz könyörgött Trója királyához, hogy küldje vissza Helénét, és nem lesz háború, ám a király kötelességének érezte, hogy Heléné menedékjog iránti kérelmének eleget tegyen, visszautasította Odüsszeusz kérését.
Valahol messze Thor és Loki a viharóriásokkal küzdöttek, amikor egy véletlen folytán átzuhantak a Földre, és Thor elveszítette emlékezetét. Thor összebarátkozott Aeneasszal, és segített Trójának megküzdeni a betörő görögök ellen. Meglepve tapasztalta, hogy az istenek némelyike manipulálja a háborút: Poszeidón, Héra és Athéné a görögöket, míg Aphrodité és Árész a trójaikat segítette. Zeusz pártatlan volt, így még időben kiemelte Thort a háborúból. Megölte volna, de Odinnal kötött paktuma miatt ezt nem tette.
Csapatok gyűltek össze a legnagyobb görög hősök vezetésével, és ugyanilyen hősök állták a sarat az ellenkező oldalon is. A görögök élén Akhilleusz állt Odüsszesszal, Patroklosszal, Menelaosszal, míg a trójaiak közül Hector, Párisz, Cycnus (Poszeidón fia, akit Akhilleusz öl meg később) emelkedett ki.
A csata során Akhilleusz nem akart harcolni, így Patroklosz vette fel páncélzatát, és kihívta Hectort, aki le is győzte őt. Akhilleusz bosszút fogadott, és legyőzte a trójai herceget, majd megalázta a holttestét a várfal előtt. Mivel a görög hős gyakorlatilag sértetlen volt, mert anyja az alvilági Styx folyóba mártotta, Párisz egy nyíllal a sarkát lőtte meg, amibe Akhilleusz belehalt.
A görög táborban ezalatt Loki Odüsszeuszt azzal ösztönözte, hogy építsen meg egy hatalmas lovat fából, amelyet aztán majd megadásként a trójaiaknak adhatnak, az legyen üreges, így jó pár katona elfér benne, így az ellenség majd magához veszi, leisszák magukat a győzelem miatt, ők kimásznak a falóból, és elfoglalják a várost. A faló néhány nap alatt meg is épült, és minden úgy történt, ahogy Loki megjósolta - a görögök elfoglalták a várost.
Thor és Loki visszatérnek a 20. századba, de Thor Eric Masterson képében még visszakerül a végső csata napjára.

Érdekességek
- úgy hiszik, hogy Hermész valójában nem a görög Hermész volt a háború ideje alatt, hanem az örökkévaló Makkari
- a háború után nagyon sok görög hős lelkét Zeusz az olümposzi istenek közé emelte - Akhilleusz, Patroklosz
- a háború 10 éve alatt kiderült, hogy a görögök csak három jóslat beteljesedésével győzhetnek: meg kell szerezniük Herkules nyilait, amelyek Philoktétész birtokában voltak, el kell lopniuk a trójai Palladiont, Athéné szobrát és Akhilleusz fiát, Neoptolemoszt a soraik között kell tudniuk - azt viszont nem tudjuk, hogy ezek a jóslatok beteljesültek-e
- egy ideig Herkules és az Argonauták is részt vettek a háborúban az Aranygyapjú leszállítása után
- a Trójai Háborúban 1013, egyenként 30-50 evezős görög hajó vett részt, ami azt jelentette, hogy a görögök száma kb. 40 ezerre tehető