S.W.O.R.D.

e1541642e23f2d8e19b2c02a462114fe.png

Érzékeny Világmegfigyelési és Reagálási Osztály - Sentient World Observation and Response Department (S.W.O.R.D.) (616-os Föld)

Hivatalos név: Érzékeny Világmegfigyelési és Reagálási Osztály

Szervezeti álnevek: S.W.O.R.D. (Kard), Érzékeny Világok Megfigyelési és Reagálási Osztálya

Állapot: Aktív

Műveleti bázis: A csúcs (The Peak), a Föld pályája, korábban Pandora's Box (kutatóállomás)

Szervezet vezető: Abigail Brand parancsnok

Jelenlegi tagok: Páncél/A Pajzs (Armor/The Shield), Blink, Abigail Brand, Kábel, Lila Cheney, Frenzy, Gateway, Manifold/The Guide, The Power, Peeper/The Eye, Random, Risque/The Foundry, Vanisher, Amelia Voght, Wiz-Kid/The Control

Volt tagok: Bestia (Beast), Benjamin, Cecilia, Halál Fej (Death's Head), Agent Deems, Henry Gyrich, K'eel R'kt, Lockheed, Marshall ügynök, Mindee, Paulletz ügynök, Spider-Woman, Sydren, Manifold Tyger

Szövetségesek: A Hat (The Six), Teleport csapat, X-Men, korábban Bosszúállók, S.H.I.E.L.D., amerikai űrparancsnokság

Ellenségek: Korábban Metroliths, Unit, Drenx, Küklopsz

Eredet: Azért alakult, hogy megvédje a Földet a földön kívüli fenyegetések ellen

Alkotók: Joss Whedon (Író), John Cassaday (Rajzoló) 

Első megjelenés: Elképesztő X-Men (Astonishing X-Men) Vol. 3 - 3. számában volt 2004. szeptemberében. Megjelent még a S.W.O.R.D. 1-2. számaiban, a Titkos Invázió 1-4-5. számaiban, az Elképesztő X-Men Vol. 3 - 6-10-19-24. számaiban, az Uncanny Avengers 7-8. számaiban, a Rozsomák és az X-Men 6. számában, a Pókember és az X-Men 5. számában, a Kábel Vol. 4 - 5. számában, a Thunderbolts 16. számában és a Hawkeye: Freefall 4. számában. 

images.png

s_w_o_r_d_-logo-sword-x-men-dawn-of-x-300x285.png

Történet

A S.W.O.R.D. (a Sentient World Observation and Response Department rövidítése) célja a világbiztonság megvédése a földönkívüli fenyegetésekkel szemben, és a világot fenyegető helyi fenyegetésekkel foglalkozó S.H.I.E.L.D. űrbeli megfelelője. Nick Fury távozása óta a S.H.I.E.L.D. igazgatójaként a két szervezet kapcsolatai feszültté váltak.

the-peak-astonishing-x-men-13-e1517063461544.jpg

A S.W.O.R.D. vezetője Abigail Brand különleges ügynök volt. Elsődleges parancsnoki és irányító központja a Csúcs (Peak) néven ismert orbitális űrállomás fedélzetén volt. A S.W.O.R.D.- ról tudni lehetett, hogy az X-Kastélyban legalább egy titkos operatív alkalmazottja van, ez pedig az Árnymacska házi sárkánya, Lockheed.

Breakworld

Amikor Ord megpróbált hadat üzenni a Föld ellen, a S.W.O.R.D. sikeresen rendezte vele a konfliktust és kínáltak neki egy esélyt, hogy eltörölje a mutáns gént, míg ők felkutatják azt a mutánst, aki a Breakworld pusztulásáért felelős. Ord azonban egyedül folytatta és "gyógyírt" fejlesztett ki a mutáns állapotra, de az X-Men legyőzte és a S.W.O.R.D. elfogta. A S.W.O.R.D. ezután segített az X-Mennek abban, hogy megakadályozzák a Breakworld lakóit abban, hogy rakétát indítsanak a Földre.

Titkos invázió

A Skrullok Titkos Inváziója alatt a Csúcs megsemmisült, miközben egy Skrull, Dum Dum Dugan-nek kiadva magát beszivárgott. Ez sok ügynöki áldozatot okozott, bár Brand egyik fejlett öltözékének hála, páran életben maradtak, csupán az űrben rekedtek. Brand ezután behatolt a Skrull egyik hajójába, és kiszabadította Reed Richards-ot, ami fontosnak bizonyult a Skrullok legyőzésében.

Idegenek hazamennek

Henry Peter Gyrich-et a S.W.O.R.D. társparancsnokává nevezték ki Brand mellett, és rábeszélte a S.W.O.R.D. fejét, hogy hozzanak jogszabályokat annak érdekében, hogy az összes földön élő földönkívülit kitoloncolják a bolygóról, miközben Brand távol volt.

Apokalipszis ikrek

Az Apokalipszis ikrek ezután megrongálták a felújított Csúcsot, amely miatt az ügynököket evakuálni kellett. Ezt követően a Csúcs törmelékei majdnem megsemmisítették Rio de Janeiro-t, de Napfolt megmentette a várost. 

További idegen fenyegetések

A S.W.O.R.D. néhány csapatot küldött, hogy kezeljék a Brood fenyegetést a Jean Gray iskolában, de végül megölték őket. Ezután a S.W.O.R.D.-ot megelőzte a Szimbióta által birtokolt Brood, amely megfertőzte a szervezet más személyzetét. A Symbiote Imperium meg akarta fertőzni Halál madarat (Deathbird) és születendő gyermekét, mielőtt az X-Men legyőzte volna.

Egy ismeretlen időben a S.W.O.R.D.-ot megtámadta a Vescora, egy idegen faj, amely úgy viselkedik, mint egy humanoid formát kapott vírus. A belsejében épített portálnak köszönhetően be tudtak szivárogni a Csúcsba, és megölték szinte az összes ügynököt, míg a túlélők megfertőződtek. Az X Kard részeként Kábel és szülei beléptek a Csúcsba, ahol Galador fényét használta annak újbóli bekapcsolására, amely szintén újranyitotta a portált.

Megjegyzések: Amikor Norman Osborn a S.H.I.E.L.D.-et, H.A.M.M.E.R.-nek nevezte át, nem lehetett tudni, milyen volt a kapcsolata a korábban S.H.I.E.L.D.-hez kapcsolódó S.W.O.R.D.-al.

Apróságok: Létrehozásuk előtt a S.W.O.R.D. rövidítést használták a Nagy Tavak Bosszúállói (Great Lakes Avengers), akiken ez állt; "Az emberfeletti harcosok újrafelosztási részlege". 

Később egy fiatal Bryce nevű hacker feltörhette a S.W.O.R.D. adatbázisát.