Cerebro

nevtelen_7.png

Cerebro egy gépezet, amely Charles Xavier professzor tervei alapján készült el. A géppel képes a világ összes mutánsát, akik a testükben hordozzák az x-gént, érzékelni, illetve látni, vagy akár kommunikálni is velük.
Cerebro konkrétan azokat a pszichonikus agyhullámokat érzékeli, amelyek a mutánsokhoz tartoznak. Ezt feldolgozva a gépezet egy térképen is meg tudja mutatni, hogy az adott mutáns a Föld melyik területén tartózkodik, és persze azt is, hogy éppen ki is az a mutáns.
Valójában bárki képes használni Cerebrot, ám az eszköz X Professzor vagy hasonló képességekkel rendelkező személy agyhullámaira van beállítva. Amikor a professzor felveszi a különleges sisakját a pszichonikus hullámokat érzékeli, amelyek a mutánsokhoz kapcsolódnak. 
Az X-men tulajdonában van még egy hordozható Cerebro is, amelyet használva a közvetlen környezetben lévő mutánsokat lehet érzékelni és megkeresni.
Az X-men megalakulása előtt kezdte el építeni Cerebrot Xavier, ám ezelőtti időszakban is használt hasonló gépet, amelynek a neve Cyberno volt. Ezzel találta meg Küklopszot is. Cerebro az ötödik X-men tag (Csoda Lány, azaz Jean Grey) megtalálásakor épült meg, és kapta a Cerebro nevet az emberi agy legnagyobb részéről, a cerebrumról.