Vietnámi háború - Vietnam War

vietnam_war_from_the_nam_vol_1_1_001.jpg

Az esemény egyéb nevei: Második Indokínai Háború, Vietnámi Konfliktus

Világegyetem: 616-os Föld 

Helyek: Vietnam; Kambodzsa; Laosz

Hősök: Dél-Vietnam; Egyesült Államok fegyveres erői

Gonoszok: Észak-Vietnam kommunista csoport, észak-vietnami hadsereg (NVA)

Mások: Szovjetunió, Kína (Észak-Vietnam támogatói)

Időpont: 1959. - 1975. április 30.

Történet 

A háború történetesen a hidegháború proxiv háborúja volt, amely a fentebb leírt országok között zajlott.

1954. - az Első Indokínai Háború után Vietnám megszerezte függetlenségét a Francia Birodalomtól a Ho Si Minh lázadásnak köszönhetően. Az országot demokratikus délire és kommunista északira osztották.

1956. - amerikai támogatással Dél-Vietnám megtagadta az egyesítési választások megtartását.

1958. - a vietcongok megkezdték a harcot a dél-vietnámi kormány ellen. A további években Amerika nagyobb számú csapatokat küldött az országba.

1963. - romlik a katonai helyzet, a déliek elveszítik a Mekong-deltát, ami vietcong kézre jut.

1965. - Lyndon B. Johnson légitámadásokat indít észak ellen, és bevonja a szárazföldi erőket is. Ez vezetett la Drang csatájához, a Chu Pong-hegységnél.

1966. - a Shield egy ősi szimbióta testére talál Vietnámban, és annak biomassza mintáit kivonva, azokat sebesült katonákba ültetik be. A minták sajnos valamiféle rosszindulatú vírust hordoznak, amelyek megőrjítik és mészárosokká teszik a katonákat. Nick Fury Logan segítségét kéri a szimbióta-katonák megfékezésére. A terv össze is jön, még maga mellé is tudja állítani az egyik katonát, Rex Strickland-et, aki a Tyrannosaurus szimbiótát viselte. A többi katonát lefagyasztotta a Shield.

1968. - Frank Simpson a Black Ops ügynökeként Vietnámba utazott. A vietcongok nem sokkal érkezése után elfogták, Logan pedig többször is megkínozta (ekkortájt Rozsomák szovjet ügynöknek adta ki magát). Miközben bántotta Frank-et, a férfi személyisége meghasadt, megszületett Atombomba. Amikor kitisztult a levegő, Logan hagyta, hogy Frank elmeneküljön a "nincs vc" szavakat használva, ami arra utalt, hogy nincs vietcong a közelben. Frank hamarosan egy parasztfaluban találta magát, ahol a lakók a "nincs vc" mondattal fogadták. Azonban Frankből Atombomba tört elő, aki felgyújtotta az egész falut, megölve az összes lakót.
Ugyanebben az évben Victor Creed is a fronton szolgál, és szórakozásból számos prostituáltat gyilkol meg. Saigonban ezalatt a Fehér Ördög férfi csoport katonákat és helyieket tesznek el láb alól. Creednek felajánlják, hogy vezesse a saját csapatát, amit boldogan el is fogad.

1969. - Frank Simpsont beveszik a Házi Projektbe, ahol Vietnámban szolgáló katonákon kísérleteznek. Nagyon sokan meghalnak a kísérletek alatt, ahogy Andrew Perlmutter,  Michael Labash, John Walsh, James MacPherson és tizennégy másik névtelen. Az egyetlen túlélő Atombomba lett, aki páncél implantátumokat kapott a testébe.

1970. - Richard Nixon elnök megpróbálja lezárni a Kambodzsából érkező olajvezetéket. Ez a cselekedet megsérti a kambodzsai semlegességet, így az országban háborúellenes tüntetések kezdődnek.

1973. - megállapodás született, az amerikai erők kivonulnak Vietnámból, az amerikai hadifoglyokat elengedik.

1975. - Vietnám egyesül.

Alternatív realitás

200111-es Föld - Frank Castle Vietnámban szolgál, 1968-ban kinevezik, 1972-ben megsérül és egy Da Nang falubéli kórházba szállítják.

10005-s Föld, az X-Men filmek világa - 1955. november 1. napján kirobban a Vietnámi Háború. 1973. április 12. napján Victor Creed és Logan egy vietnámi faluban harcolnak. Victor egy helyi nőt akar megerőszakolni, ám egy amerikai katona visszafogja őt, akit aztán azonnal megöl. A többi katona fegyvert szegez rá, Logan pedig a segítségére siet. Még aznap kivégzik őket, de regeneráló képességeiknek hála, túlélik a lövéseket. 1975. április 30. napján a háború véget ér.