Sanctum Sanctorum

sanctum_sanctorum_from_official_handbook_of_the_marvel_universe_vol_1_3_0001.jpg

Első megjelenés: Furcsa történetek #116. - 1964. január

Alkotók: Stan Lee, Steve Ditko

Elhelyezkedés: Greenwich, Manhattan, New York, USA, 616-os Föld

Más nevek: Strange Kúria, Varázslószentély, New York Sanctum

Történet

Az épület Manhattanben található a Bleecker és Fenno Place utcák sarkánál, a 177A szám alatt Greenwich Village-ben. Maga a hely a misztikus energiák csomópontja, amely alatt Ley-vonalak futnak.

Évekkel a nyugat-európai megszállás előtt, az épület helyén egy indián sámán élt, aki megakadályozta, hogy Tyanon káosz-entitás a 616-os Föld realitásába kerüljön, bebörtönözte itt. Később továbbra is indián rituálék helyszíneként szolgált, de ismert a Wappinger-törzs sámánjairól, akik időutazást végeztek itt. Az európai gyarmatosítók a helyet pogány áldozatok meggyilkolására használták, majd az első büntetés végrehajtási intézet, a Newgate börtönből származó fogvatartottak tömegsírjaként szolgált. Az eredeti szerkezet egy tűzvészben megsérült, majd le is égett, és a következő öt épület, amit itt épült, szintén leégett.

Évekkel később egy közösségéből kizárt apáca és egy boszorkányvadász kínozták a bevándorlókat az alagsorban. A jelenlegi szerkezet a hetedik felhúzott épület, amelyet ezen a helyen építettek fel. Az építő személyét és a szerkezet részleteit rejtély övezi, de az megfigyelhető, hogy a ház folyamatosan növekszik és változik. Mielőtt Strange megvásárolta a helyet, amolyan kísértet járta helyként híresült el. A természetfeletti aura volt az, ami vonzotta Strange-et, amikor ő elkezdte a misztikus művészetek tanulását. Mielőtt azonban beköltözött volna az épületbe, visszaűzte Tyanon entitást a saját sötét dimenziójába. Miután beköltözött a helyre Wong is, a Sanctorum Lilinnel és a bukottakkal folytatott harcban ismét elpusztult, de újjáépítették.

A Polgárháború és a Sötét Uralom eseményei alatt a Sanctumra hamis illúziót bocsátott a semleges Strange, ami így az Új Bosszúállók búvóhelyeként is szolgált. A Maga a Félelem eseményei után az épületet Strange és Wong újra Sanctumként használták.

Felépítés és elrendezés

A ház egy három emeletes viktoriánus épület, amely francia barokk stílusban épült Mansard tetővel. Misztikus jellege miatt pontos belső mérete mindig változik, ugyanis a bútorok, az ajtók, a folyosók és minden szoba folyamatosan mozog az idő és tér labirintusában. Az első emeleten az előcsarnok található, amelyből egy szalon, egy könyvtár, a nappali, az étkező és Wong konyhája nyílik.

A második emeleten van Strange dolgozószobája, Wong szobája és néhány vendégszoba.
A harmadik emeleten látható a meditációs kamra, egy misztikus könyvtár és az okkult tárgyak tárolóhelye. Ugyanitt van a Világ Ablaka, a nagy kerek ablak, amely a meditációs kamrához kapcsolódik, és amelyet Vishanti Pecsétjével díszítették, amely védelmi célt szolgál.

Végül az alagsorban alakították ki Wong tárolószobáját, a mosókonyhát és egy varázslattal bíró kemencét, amelyet Horguun tervezett és Faltine lángjait tárolja. A kemencének van egy szervírozó liftje, amely a harmadik emeleti meditációs terembe vezet. A Fenno Place útról egy sétány vezet az épület mögötti udvarhoz és istállókhoz, ahol Valkűr Aragorn nevű szárnyas lovát tartják. Az épületben található még egy fürdő helység, ahol nem minden halandó lény képes megfürödni, egy szellemek által lakott orvosi kamra, és számos ajtó, amely átjáróként szolgálnak más dimenziókba.

Érdekesség, hogy egyből a bejárat mellett található egy kisebb szoba, ahol Strange pólókat, sapkákat, mágikus relikviák utánzatát, bizsu ékszereket, ajándéktárgyakat árul.

Az okkult tárgyak tárolóhelyének gyűjteménye

- Agamotto Amulettje
- az Ősmágus Gyűrűje
- atlantiszi álomhullám
- Angarruumus-tengely
- Ikonn Csengője
- Fekete Tükör
- a Hatalom Pergamenje
- Bom'Galiath Rézüstje
- a Levitáció Köpenye
- a Vakság Koronája
- Kadavusz Kristálya
- Hódító Kristály
- Valkűs Sárkányfog pengéje
- Agamotto-szeme
- Gaea szilánk
- Vishanti Keze
- Horguun kemencéje Faltine lángjával
- Lucifer-lámpa
- Oculus Oroboros
- Agamotto-gömbje
- Snnnr-gömbje
- Lila gyémánt
- Ezüst tőr
- Pántos gyűrű
- a Végső Árnyék Kardja
- egy asztali lámpa valódi kígyókból
- Hórusz harmadik szeme
- Watoomb pálcája
- Tyanon családját fogvatartott doboz
- egy ablak állandó esővel
- egy szekrény átjáróval egy démon birodalmához

A misztikus könyvtár gyűjteménye

- Cagliostro könyve
- Demonicus könyve
- Eibon könyve
- a Tűz könyve
- Morphesti könyve
- Shataki könyve
- Vishanti könyve
- Darkhold
- Kenneth Ward naplója
- Grimorium Verum
- Grimorium Watoomb
- Kartkuthi
- Necronomicon
- az Örökkévalóság tekercse
- Melsalam tekercse
- Watoomb tekercsek
- Tooli tekercsek
- Oshtur tekercsei
- az okkultista Dion Fortune nem publikált kézirata

Alternatív realitások

house_of_stephen_strange_28earth-311_29_from_marvel_1602_vol_1_1_0001.jpg

311-es Föld, Marvel - 1602 - az épület Angliában található és Stephen Strange és Clea rezidenciája

sanctum_sanctorum_28earth-trn591_29_001.jpg

TRN640-es Föld - a házat Illyana Rasputin és Wagner lakják

TRN591-es Föld - ebben az épületben Anthony Stark orvos lakik

sanctum_sanctorum_earth-1610_001.jpg

1610-es Föld - a hősi halált halt Strange és Clea fia, az ifjabb Stephen Strange lakik itt, és folytatja apja munkáját

sanctum_sanctorum_28earth-2772_29.jpg

2772-es Föld - ez a Sanctum annyiban különbözik a Marvel fővilágbéli épülettől, hogy itt találhatók portálok, amelyek összeköttetésben állnak a tibeti Kamar-Taj-val. Ugyanitt található a Minden Valóság csomópontja is

sanctum_sanctorum_28earth-6109_29_from_marvel_ultimate_alliance_001.jpg

6109-es Föld, a Végső Szövetség játék világa - csak akkor érhető el az épület, amikor azt veszély fenyegeti

sanctum_9047.jpg

9047-es Föld, a Humorverzum - a Humorverzum szabályaival összhangban, a kastély egy komikus állapotú épület, amelyben vicces dolgok történnek

arkham_tower_28earth-9602_29_001.jpg

9602-es Föld, Amalgámverzum - az itteni Sanctumot Arkham-toronynak nevezik, amelyben Strange és a DC Univerzumbéli megfelelője, Dr. Sors amalgám verziója, Dr. Strangefate él, és ami New Gotham Cityben található

mansion_thomas_lindmer_earth-96173_1.jpg

96173-as Föld, az 1978-as Dr. Strange film világa - az épület, amely a Bleecker Street 22. szám alatt található, tulajdonosa Thomas Lindmer. A házban Strange és Clea élnek, akik mellé szegődik Wong Morgan le Fay ellen

new_york_sanctum_from_doctor_strange_28film_29_001.png

199999-es Föld, a Marvel Filmes Univerzum világa - az épület itt nem egy, hanem három különböző részből áll. Ezek a részek New Yorkban, Londonban és Hong Kongban találhatóak, és őket egy dimenzió ajtó vagy kapu köti össze.

Érdekesség


- a Sanctum Sanctorum jelentése a Szentek Szentje vagy a Szent Dolgok Szent helye, vagy a Legszentebb Hely
- a Vishanti pecsétjét, amely a Sanctum ablakát dísziti maga Steve Ditko tervezte tisztelegve Will Eisner előtt
- Roy Thomas, Gary Friedrich és Bill Everett egy ideig a Bleecker Street 177A szám alatt éltek, és ez ösztönözte őket arra, hogy itt legyen Strange otthona