Az 1906-os San Franciscoi Földrengés

Időpont: 1906. április 18., szerda
Helyszín: USA, Kalifornia, San Francisco

Az utókor szerint a földrengést különféle emberi tevékenységek okozták.
Ezek a következők lehettek:
- Az X-Klub 1906-ba utazott vissza az időben, hogy megértsék a mutánsok eredetét. A Pokoltűz Klub ebben az időben a városban működött, pont azért, hogy az emberi evolúciós fejlődés következő szakaszát kutassák és értsék meg. Az X-Klub dns mintákat gyűjtött Doktor Nemezis szüleitől. Amikor megérkeztek az adott helyre, megtudták, hogy Dr. Nicola Bradley és felesége, Catherine Price új energiaforráson dolgoznak. A Pokoltűz Klub ellopta az energiaforrást, hogy felhasználják azt az új Őrszemük áramellátásához. Az X-Klub megmentette a párt, visszaszerezte az energiaforrást, de a köztük és a Pokoltűz Klub közötti csata akkor volt, hogy földrengést okozott.
- A vakondemberek egy csoportja ezalatt inváziót tervezett San Francisco ellen. A felszínre vonulások komoly problémákat okoztak, de az emberektől való félelmük nagyobbnak bizonyult, mint hódítási céljaik, így visszavonultak a föld alá.

Ismert az, hogy az Örök Ember a földrengés ideje alatt San Franciscoban élt, és ez idő tájt meg is halt a katasztrófa okozta tűzben. Viszont pár nappal később újjáéledt a tinédzser Morgan MacNeil Hardyként, és továbbra is a városban folytatta életét.
A rengés során a Tenderloin kerület a föld alá, egy barlangba süllyedt és Alváros néven a hajléktalan emberek menedékévé vált.

Alternatív realitás
14123-as Föld - az 1906-os földrengés után a várost japán bevándorlók építették újjá, így a város nevét megváltoztatták San Fransokyóra. Kiderült, hogy a katasztrófát Lenore Shimamoto okozta, amikor egy energia erősítővel végzett egy kísérletet.