148-as Föld - Ee'rath

Képtalálatok a következőre: ee'rath marvel
Első megjelenés: Excalibur I #1 - 1988. október - mint Ee'rath, Excalibur I #42 - 1991. október (mint 148-as Föld)


Környezet: eljegesedett bolygó, mely egy vörös nap körül kering

Domináns életforma: emberek, rózsaszín és narancssárga bőrszínnel

Fontosabb történések:
Az Ee'rath egy olyan realitásban létezik, ahol az idő gyorsabban telik, mint a miénkben, így az itt lévő Föld 5 milliárd évvel idősebb, mint a 616-os realitás Földje. A bolygó egy olyan nap körül kering, amely vörös óriássá változott, mivel kimerítette hidrogén tartalmát.
Réges rég egy másik dimenzió ősmágusa, Necrom és tanítványai, Merlyn és Feron a 616-os Földre utaznak (amelyről Merlyn azt gondolja, hogy ez az Első Föld), hogy egy állandó kaput nyissanak itt a Multiverzumok dimenziói között. Ahhoz, hogy ezt megvalósítsák, Feron Főnixet kérte meg, hogy tervezzen egy tornyot, amely a megépítés után minden valóságban egyidejűleg létezik majd. Ee'rathon ezt a tornyot A Torony, Mely Az Időt Keresztezi néven ismerik.
Ee'rath történelmében kb. 20.000 évvel ezelőtt sétáltak utoljára a Toronyban.
Az idő múlásával egy Végtelen Kamra épült a Torony köré, amely aztán a föld alá került.
Megalakul a Varázslónő Nővérek csoportja.
Nem sokkal ezután uralkodója lett Ee'rathnak, aki egy olyan dinasztiát alapított, amelynek nevét soha senki nem ismerte. Az egyetlen ismert, meghatározó alakja a dinasztiának Ai'sha királynő lett.
Ee'rath négy hőse - Yeoman UK, Fekete Lovag, Pókember és Thor) megalapítják az Excalibur csapatot.
Megszületik Ai'sha lánya, Sa'tneen.
Necrom átveszi a hatalmat Ee'rath felett, és börtönbe záratja Ai'shát.
Brian Braddock világítótornyában a 616-os Föld Árnyéka a pincén keresztül Ee'rathon találja magát. Amikor két fegyveres észreveszi, azonnal elteleportál, és visszakerül saját világába. Az ee'rathi nép kék démonnak nevezi őt, és megjelenését ómennek gondolja.
Az Excalibur próbálja megszüntetni Necrom terrorját, ám a varázsló megöli őket, és a Végtelen Kamra alá temeti testüket. Évtizedekig titokban tartják az Excalibur tagjainak meggyilkolását, hogy elhitessék a néppel, hogy a csapat elárult mindenkit.
Colin McKayt, egy 7 éves mutáns fiút elrabolnak Vixen emberei, ám egy Widget nevű férfi megmenti, és egy dimenzió kaput nyitva megmenti a fiút. Colin Ee'rathra kerül, ahol a helyi lakosok a királynőhöz viszik. A fiú Zzria, a királynő tanácsadója gondozásába kerül és megkapja a Kylun nevet. 20 évvel később Kylun kiképzett harcossá vált, és feleségül vette Sa'tneent.
Necrom sereget szervezett Kylun és a királynő ellen. Több ezer embert megöltek, Kylun megsebesült, és sorsára hagyták, míg a királynőt és lányát fogságba ejtik. Ezután a leégett faluba egy druida érkezik, aki azt kéri a legyőzöttektől, hogy csatlakozzanak, különben meghalnak. Kylun feléled, legyőzi a druidát, és megkéri a lakosokat, hogy csatlakozzanak hozzá, és bosszulják meg azt, amit az Excalibur tett, ugyanis azt mesélték be nekik, hogy az Excalibur csapat velejéig gonosz, és Necrom nevében cselekedtek.
Necrom emberei elrabolják Sa'tneent, később fel akarják áldozni, ám megjelenik Kylun a lakosokkal, és kiszabadítják Sa'tneent. A lány elmondja, hogy Necrom puccsot akar szervezni. Az ellenállók Kylun és felesége vezetésével harcol az elnyomás ellen.
Kylunék betörnek a Sötét Toronyba, ahol Necrom elmenekül a Végtelen Kamrába. A pár oda is követi őt, ahol Necrom elmagyarázza, hogy az Excalibur egy hős csapat volt, akik ellene harcoltak, de ő megölte őket. Necrom megmutatja a párnak az Excalibur csapat tagjainak halott testét, majd kijelenti, hogy most ők is meg fognak halni.
Necrom animálta a halott Excaliburok testét, akik Kylun és Sa'tneen ellen fordultak. Egy idő után a zombi-Excalibur porrá vált, Necrom pedig szolgájával a 616-os Földre menekült. Sa'tneen halálos sebet szerzett, és Kylun kezei között halt meg.
Kylun is áthaladt a 616-os Földre, és Árnyékkal találkozott, akitől rövid harc után megtudta, hogy Angliában van, azaz haza ért. Kylun megtudta, hogy míg a 616-os Földön 1 év telt el, addig a 148-as Földön 20. Necrom és szolgája több mint 1 hónapja érkezett ide, hiába hogy a Necrom és Kylun megérkezése között csak 1 másodperc telt el.
Necrom félt Kyluntól, így illúziót használt és animálta Sa'tneent, hogy azzal tévessze meg a fiút. A csel nem sikerült, Necrom elmenekült, Kylun pedig a 616-os Földön maradt Sa'tneen testével.
Roma, a 148-as Föld egyik varázslója, figyelmeztetett mindenkit, hogy az Excaliburi tornyokat el kell pusztítani. Britannia Kapitány és Meggan elpusztították Merlyn tornyát a Másvilágban, aminek hatására a multiverzumos tornyok is elpusztultak, beleértve az Excalibur Tornyot és a 148-as Föld tornyát is.
Kylun a Braddock kastélyba vitte felesége testét, ahol anyja és apja mellé temette őt.

Ee'rath lakói
Habár a történet nagy része a 148-as Földön játszódik, nem sokat tudunk meg az őslakosokról. Necrom és Kylun ugye egyáltalán nem "bennszülöttek". Ai'sha, a lánya és a királyi udvar nagy része a kaukázusi fajta emberek közé tartoznak, míg az ee'rathiak bőre narancssárga színű volt. A lázadó erők között láthatóak voltak emberi kinézetűek, ám ők csak abban különböztek 'tőlünk", hogy testük sokkal szőrösebb volt, míg arcuk erősebb vonású. Zzriát humanoid hüllőnek ábrázolták.
Necrom emberei között voltak narancs és zöldbőrűek, de voltak olyanok is, akiknek szintén markánsabb arcuk volt, szájukban pedig fogaik élesre voltak reszelve.

Ee'rath nyelvei
Azt látjuk a történetben, hogy a társalgás, beszélgetés angolul történik. Amikor Kylun visszakerül a 616-os Földre 1-2 angol szót használ, de amikor hallja, hogy Árnyék angolul beszél, ő is átvált.
Amikor Árnyék a 148-as Földön találja magát, meglepve tapasztalja, hogy a bennszülöttektől 4 más nyelvet is hall, amit persze egyáltalán nem ért.
A készítők elbeszélése alapján sem Kylun, sem Necrom, sem Sa'tneen az angol nyelvet használta, ám az írásforma ugyanazt az abc-t tartalmazta, mint ami az angol nyelvben található.

Necrom hatalomra jutása
Az egész történet fő gyengesége az, hogy nem tudjuk meg azt, hogy Necrom hogyan jut el Ee'rathra és miképp veszi át a hatalmat, vagy hogyan sikerül neki irányítani az ee'rathi seregét. Valószínűleg Necrom és serege néhány évvel azelőtt került át a 148-as Földre, mint ahogy Kylun. De az is lehet, hogy Necrom már járt évtizedekkel ezelőtt ebben a világban, megszerzett valamit onnan, aminek segítségével sereget szervezett, és idő kellett neki, hogy újra visszamehessen oda. A lényeg az, hogy sajnos az olvasók, Alan Davis kivételével, sosem tudják meg az igazságot.

Asgard-148 és Camelot-148?
Az biztos, hogy mivel Thor az Excalibur tagja volt, így ennek a realitásnak is meg volt a maga Asgardja, mint ahogy Arthur király Camelotja is. Sajnos mivel Ee'rath történelmét annyira nem ismerjük, így fogalmunk sincs az itteni Asgard és Camelot történelméről sem, vagy épp arról, hogy miben különböznek a 616-os földi alteregóiktól. Viszont több kérdés felvetődik... Ha Thor létezett, akkor a többi asgardi is létezett? Vagy valami történt, aminek Thor az egyedüli túlélője? Vagy amikor Necrom megölte Thort, akkor a többi asgardi isten miért nem bosszulta meg a gyilkosságot? 

Problémák Ee'rathal
Valójában már az sci-fibe illő, hogy Ee'rath egy olyan nap körül kering, amely vörös óriássá fejlődött. De tegyük fel, hogy így van, és lássuk a problémákat.
Az idő ugyebár itt hússzor gyorsabban telik itt, mint a 616-os Földön. Ha azt feltételezzük, hogy a Nagy Bumm ugyanakkor történt itt is (azaz 13,8 milliárd évvel ezelőtt), mint a 616-on, akkor a 148-as Föld 276 milliárd éves. Ha tovább megyünk egy kicsit, akkor ez a naprendszer a Nagy Bumm után 9,2 milliárd évvel alakult ki, így Ee'rath napja 267 milliárd éves. És itt a baj, ugyanis egy nap 8 milliárd év után válik vörös óriássá, azaz ezen realitás napjának már a fehér törpe állapotban kellene lennie. 
De tegyük fel, hogy a nap vörös óriás állapotban van. Valójában ezen nap hősugárzása a több ezerszeresére nő, és logikusan a Föld hőmérséklete is így növekszik, ami az élővilág végét jelenti. A nap hőereje egy milliárd év alatt 10%-al növekszik, ami a Föld felszíni hőmérsékletét 47 Celsius fokra növeli, majd a felszíni vizek, tengerek, óceánok elpárolognak, ami a bolygót üvegházzá alakítja át. 2-3 milliárd évvel később a Föld külső magja megfagy, a Föld mágneses mezője megbomlik, és a napszél kikezdi a Föld légkörét. 2,8 milliárd évvel később a Föld felszíni hőmérséklete 149 fokra nő, ami megbolygatja a sarkköröket is. A Föld ekkor már egyáltalán nem élhető. 5,4 milliárd évvel később a nap vörös óriássá válik, aminek hatására elnyeli a Merkúrt, a Vénuszt és valószínűleg a Földet is. Mielőtt ez megtörténne a Föld hőmérséklete már 2130 fokos, az óceánok helyén pedig lávatengerek hömpölyögnek. 7,5 milliárd év múlva a nap eléri a vörös óriás végső stádiumát.
Mindez azt jelenti, hogy az ember ekkor már kihalt a Földről. Ám ez egy képregény világ, és tudjuk, hogy itt bármi lehetséges. Talán lehet, hogy Ee'rath népei olyan technológiát fejlesztettek ki, amellyel meg tudják védeni Földjüket és önmagukat is. Ki tudja? Talán csak egy pajzs a Föld és a nap között.

Tornyok, amelyek a "Torony, amely az Időn át halad"-hoz kapcsolódnak:
- Blake Torony
- Luke Torony
- a Vér Tornya - egy gonosz varázslópár, Morophla és Uathacht otthona, akik a Zamora-sivatagban éltek a hübóriai korszakban, Conan uralkodásának idején
- az Őrület Tornya - a Goblinok csoportjának lakhelye Kull, a Hódító uralkodásának idején
- a Meditáció Tornya - K'un Lunban található torony, ahová Davost küldték, amikor Wendell Rand legyőzte
- az Erő Tornya - Kong Lomerate építette
- Oshtur Tornya, avagy az Elme Realitása - egy asztrális realitás, amelyet Oshtur tűzött ki önmagának lakhelyül
- Árnyékok Tornya - egy torony, amely képes megváltoztatni a helyzetét Kalifornián belül, Roderick Krupp lakhelye
- Siptah Tornya - a hübóriai korban Stygia szigetén állt ez a torony, Siptah élt itt
- a Terror Tornya - Loch Ness mellett épült torony, amely Sir Gavin Ravenlock tulajdonában volt
- az Elefánt Tornya - egy idegen, Yag-Kosha építette ezt a tornyot, amely egy napig áll a hübóriai korban Arenjunban
- az Idő Tornya - 250 millió évvel ezelőtt építették az idegenek a Scorpius bolygóról ezt a tornyot, hogy majd innen kiindulva hódítsák meg a Földet

Az Excalibur

Yeoman UK - Brion Burdack
A 616-os Föld Britannia Kapitányának megfelelője, aki hatalmas egykezes karddal harcol, az Excalibur vezetője.

Fekete Lovag
A 616-os Föld Dane Whitmanjének megfelelője, aki az Éden Pengével harcol.

Pókember
A 616-os Föld Peter Parkerének és Rozsomákjának összeolvadt megfelelője. Maszkja csak a fél arcát takarja, 3-3 penge ugrik ki kezéből akkor, amikor ő akarja. Szájában farkasszerű fogak találhatóak.

Thor
A 616-os Thor megfelelője, aki Mjölnirrel harcol.